ABN stopt meer in zakenbank

ABN Amro zal binnenkort nieuwe investeringen aankondigen binnen zijn zakenbank-divisie. De investeringen zullen waarschijnlijk voor het eind van het jaar worden bekendgemaakt.

Dit zei W. Jiskoot, hoofd van de divisie Wholesale – ofwel zakenbank – gisteren tijdens een ontmoeting met journalisten. De investeringen zijn een ommekeer na enkele jaren van kostenbesparingen en reorganisaties. ,,We zijn nu bezig om te kijken waar we gaan investeren. We verwachten er binnen zes weken tot enkele maanden meer over te kunnen zeggen'', aldus Jiskoot, die tevens lid is van de raad van bestuur van ABN Amro.

De bank kijkt niet zozeer maar grote bulkinvesteringen, maar naar kleine projecten die zonder grote sommen geld extra omzet kunnen genereren. Zo verwacht ABN Amro het komende jaar 150 miljoen euro extra aan omzet te behalen in Duitsland. De Duitse banken hebben problemen en ABN Amro heeft een speciaal team opgericht dat kijkt hoe de bank via het aanbieden van services en opkopen van bepaalde onderdelen kan profiteren van deze problemen.

Verder denkt ABN Amro het netwerk van de zakenbank uit te breiden. De bank is momenteel aanwezig in vijftig landen en verwacht dit aantal met twee uit te breiden, waarschijnlijk in oost-Europa, zo zei Jiskoot. ABN Amro is al aanwezig in Tsjechië, Rusland, Roemenië en Polen, maar heeft bijvoorbeeld nog geen zakenbank activiteiten in Hongarije of Slovenië, landen die zullen toetreden tot de Europese Unie.

Jiskoot is overigens niet erg optimistisch over de markt voor het zakenbankieren. Volgens de bankier zal de markt in 2003 en 2004 ,,uitdagend'' blijven en zeer risicovol. Volgens de bankier is er geen dramatische verbetering te zien in de markt voor zakenbankiers.