VN: wereld verliest strijd tegen aids

De wereld is de strijd tegen de aidsepidemie aan het verliezen. De ziekte breidt zich sneller uit dan de acties om haar te stoppen.

Van de plannen om de epidemie en haar gevolgen met kracht te bestrijden komt tot nu toe weinig terecht door gebrek aan geld en politieke wil.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan zei dat gisteren in New York tijdens een Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die speciaal aan hiv en aids was gewijd.

De Franse president, Jacques Chirac, riep de Verenigde Naties op de aidsepidemie tot mondiale gezondheidskundige noodsituatie uit te roepen. De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei dat het onthouden van aidsremmers aan aidslijders al een mondiale gezondheidskundige noodsituatie is. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zei dat het effect van aids ,,vernietigender is dan dat van welke terreuraanslag, welke oorlog en welk massavernietigingswapen dan ook''.

De afgelopen twintig jaar zijn al meer dan twintig miljoen mensen aan aids gestorven. Nog eens 42 miljoen mensen zijn besmet, van wie 28,5 miljoen in Afrika. Daar komen tot 2010 naar verwachting nog eens 45 miljoen besmettingen bij. Meer dan 14 miljoen kinderen onder de 14 hebben een of meer ouders verloren aan aids.

Twee jaar geleden stelde een Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zich een aantal doelen voor de aidsbestrijding. De epidemie zou voor het jaar 2015 op haar retour moeten zijn. Drie miljoen mensen zouden in 2005 de beschikking over aidsremmers moeten hebben. Voor 2003 zouden alle landen een nationaal steunbeleid voor aidswezen moeten hebben. Tachtig procent van alle zwangere vrouwen zou voor 2005 hulp moeten krijgen om te voorkomen dat de aidsbesmetting wordt overgedragen op de kinderen.

De meeste van die hooggestemde doelen lijken inmiddels onhaalbaar. Volgens deskundigen is er nog geen enkele aanwijzing dat de opmars van de ziekte stagneert. In de armere landen hebben maar 300.000 mensen toegang tot de antiretrovirale medicijnen die ze nodig hebben om de vernietiging van hun immuunsysteem door het aidsvirus (hiv) af te remmen. Dat is ongeveer vijf procent van de 5 à 6 miljoen aidslijders voor wie de aidsremmers van levensbelang zijn.

Niet meer dan ruim eenderde van alle landen heeft inmiddels een steunbeleid voor aidswezen. Minder dan een procent van alle zwangere vrouwen krijgt hulp om te voorkomen dat het aidsvirus aan kinderen overgedragen wordt.

Het bedrag dat rijke landen aan aidsbestrijding uitgeven, is vorig jaar met 20 procent gestegen tot 4,7 miljard dollar. Volgens VN-secretaris-generaal Annan is dat nog altijd minder dan de helft van de 10 miljard dollar die jaarlijks nodig is.