Verslagenheid bij dood Stekelenburg

Op het overlijden van de Tilburgse burgemeester en PvdA-senator Johan Stekelenburg (61) is in brede kring met grote verslagenheid gereageerd. Stekelenburg, de oud-FNV voorman die dit voorjaar nog de kandidaat was van de PvdA voor het premierschap, wordt unaniem geroemd om zijn ,,sociale betrokkenheid, warmte en ervaring.''

Volgens Lodewijk de Waal, die Stekelenburg in 1997 als FNV-voorzitter opvolgde, heeft de vakbond ,,een vriend, een voorzitter en een vakbondsbestuurder van het zuiverste water'' verloren.

Als Stekelenburgs grootste verdienste noemt De Waal ,,dat hij de FNV van een ouderwetse strijdorganisatie omvormde tot een pragmatisch ingestelde club''. De FNV groeide volgens de vakcentrale onder Stekelenburg van 900.000 naar ruim 1,2 miljoen leden. De Waal noemt Stekelenburg ,,een voorbeeld: ook in de manier waarop hij met zijn ziekte omging''.

Oud-premier Wim Kok zegt ,,diep verslagen'' te zijn. ,,Tot het laatste moment had Johan Stekelenburg een uitstraling van bruisende kracht. Hij toonde een enorme warme menselijke betrokkenheid, en die was niet gespeeld'', aldus Kok. PvdA-leider Bos herinnert zich Stekelenburg als iemand met ,,oprechte zorg voor de minder bedeelden in de samenleving. Wij zullen zijn hartelijkheid, loyaliteit en zeer rijke en wijze adviezen zeer missen.''

,,Een man met een groot hart'', noemt werkgeversvoorzitter J. Schraven (VNO-NCW) de overleden oud-vakbondsman. ,,Hij was een redelijk en billijk mens die bruggen tussen mensen kon slaan.''

Eerste-Kamervoorzitter Timmerman-Buck beschouwt zijn overlijden als een ,,zwaar verlies'' voor de senaat. ,,Zijn deskundigheid en bevlogenheid werden door alle partijen heen gewaardeerd.''

In Tilburg, waar Stekelenburg sinds 1997 burgemeester was,is om 11 uur vanmorgen in het gemeentehuis een condoleanceregister geopend. Op de website van de gemeente Tilburg was al eerder een digitaal condoleanceregister geopend. Daarop stromen de blijken van medeleven binnen. Vanmorgen hadden al meer dan 2.000 mensen van de website gebruikgemaakt . De Tilburgse gemeenteraad neemt donderdag afscheid van de burgemeester.

Op de trappen van het Tilburgse stadhuis lagen vanochtend vele bloemen, sommige voorzien van een laatste groet aan de overleden burgemeester. ,,Fijne vlucht, Johan'' en ,,Rust zacht''.

In verband met de dood van burgemeester Stekelenburg is een aantal evenementen in Tilburg afgelast. Komende zaterdag kan eenieder afscheid nemen van de populaire burgemeester, wiens stoffelijk overschot dan is opgebaard in het stadhuis. De crematie is maandag in besloten kring.