Valutaire angsten zetten beurzen in Europa onder druk

De belangrijkste aandelen op de Amsterdamse beurs hebben in anderhalve dag gemiddeld bijna 4 procent aan waarde verloren. Vooral de berichten over de wisselkoersen zorgden bij beleggers voor onrust.

Met name in Europa overheerst de angst voor een verder dalende dollar. Nadat de yen gisteren ten opzichte van de dollar op recordhoogte was gekomen, ging ook de opmars van de euro verder. Sinds het weekeinde werd de Europese munt 1,2 procent sterker ten opzichte van de dollar (1,15 euro).

Aanleiding tot de valutaire spanning is de bijeenkomst van de zeven grootste industrielanden (G7) in Dubai dit weekeinde. De betrokken ministers verklaarden bij die gelegenheid dat flexibele wisselkoersen ,,wenselijk'' zijn. Impliciet betekende dit een beschuldiging aan het adres van de Aziatische landen zoals Japan en China die via interventies of via vaste wisselkoersen hun munten kunstmatig laag houden. Met hun goedkope munt houden ze de exportpositie ten opzichte van Europa en de Verenigde Staten extra voordelig. Alleen de centrale bank van Japan heeft dit jaar al ruim 80 miljard dollar uitgegeven aan steunaankopen van de yen. De Japanse beurs, vandaag gesloten voor een feestdag, verloor gisteren in een reactie op de stijgende yen 4,5 procent.

Na de oproep de wisselkoersen flexibel te maken houden beleggers rekening met een verdere daling van de dollar, hetgeen door de Amerikaanse regering ook wenselijk wordt geacht. Gisteren resulteerde dat al in een flinke stijging van de yen, met de euro in het kielzog. Dat de meeste effectenbeurzen wereldwijd verliezen laten zien, heeft volgens analisten te maken met de toegenomen onzekerheid rond de valutakoersen.

Vooral de bedrijven die actief zijn in de VS kregen de grootste klappen op de Amsterdamse beurs. Verzekeraar Aegon, handelsbedrijf Hagemeyer en supermarktketen Ahold stonden tegen het middaguur meer dan 2,5 procent lager. Grootste verliezer was het beursbedrijf Van der Moolen: dit bedrijf loopt niet alleen het risico van een goedkopere dollar, maar kreeg gisteren ook te horen dat toezichthouder SEC een diepgaand onderzoek instelt naar Van der Moolens hoekmannen op Wall Street.