Top Statoil weg om smeergeld

Bestuursvoorzitter Olav Fjell van het Noorse olie- en gasbedrijf Statoil is vanochtend opgestapt wegens een smeergeldaffaire in Iran. Het terugtreden van de topman van de grootste onderneming van Noorwegen komt na aanhoudende kritiek op zijn afhandeling van deze kwestie.

Zondagavond was president-commissaris Terje Loeddesoel al afgetreden wegens de betaling van steekpenningen in Iran en vorige week stapte het hoofd van exploratie en productie van het Noorse concern, R. Hubbard, op.

Statoil heeft vorig jaar ongeveer 15 miljoen dollar smeergeld betaald aan consultancybureau Horton bij de verwerving van een of meer opdrachten in Iran. In een toelichting liet de raad van bestuur van Statoil weten dat het besluit van Fjell om op te stappen ,,de situatie in het bedrijf zou normaliseren''. Financieel bestuurder Inge Hansen neemt voorlopig de leiding.

Vooral vakbonden en media hebben de raad van bestuur lange tijd bekritiseerd om de betaling van het smeergeld aan Horton. Ze vonden het onacceptabel, zeker na het aftreden van de twee eerdere topmannen, dat Fjell weigerde op te stappen. De raad van commisarissen besloot vorige week dat Fjell niet weg hoefde, ondanks dat president-commissaris Loeddesoel vond dat de Horton-deal `stonk'. Ook Fjell gaf toen toe dat dit contract met Horton ,, nooit gesloten had moeten worden''.

Afgelopen week opende de nationale fraudeorganisatie van Noorwegen, Oekokrim, een onderzoek naar de corruptie, nadat eerder deze maand de Noorse politie invallen had gedaan bij kantoren van Statoil. Een woordvoerder van justitie heeft meegedeeld dat Statoil volledig meewerkt met het onderzoek.

Statoil heeft nog geen opvolger bekendgemaakt voor Loeddesoel. Het oliebedrijf werd in 1972 opgericht door de staat en zorgde er mede voor dat Noorwegen de derde olie-exporteur ter wereld werd, na Saoedi-Arabië en Rusland. Een deel van de aandelen van Statoil werd in 2001 geprivatiseerd. Op dit moment is het bedrijf nog voor 82 procent eigendom van de Noorse overheid.

De koers van Statoil reageerde de afgelopen weken negatief op de crisis in het bedrijf. De afgelopen weken is de koers met ruim 10 procent gedaald. Vanochtend daalde de koers verder, met 1 procent naar 7,85 euro.