Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Het salaris van Ahold-bestuurder Moberg leidde tot veel commotie en boze klanten van Albert Heijn. Hoe komt zo'n salaris eigenlijk tot stand? Gesprek met een beloningsdeskundige die adviseert in de internationale transfermarkt van topmanagers. Margarethe von Trotta praat over haar speelfilm Rosenstrasse, een waargebeurd verhaal over een demonstratie van arische vrouwen wier joodse mannen waren weggevoerd. Ned. 2, 18.00-19.25u.

Netwerk. Reportage uit München, waar neonazi's zijn opgepakt op verdenking van aanslagen op politici, moskeeën en joodse doelen, gesprekken met daders en slachtoffers. Verder een portret van de jongste generatie watermanagers. Ze komen uit ontwikkelingslanden en zijn onder de paraplu van Unesco afgestudeerd in Delft. Ned.1, 20.30-21.07u.

Het elfde uur. Onder meer een gesprek met Jozias van Aartsen, fractieleider van de VVD, over de strijd om het partijleiderschap binnen zijn partij en over de `Amerikanisering' van de Nederlandse samenleving. Ned.1, 21.57-22.43u.

Nova/Den Haag vandaag. Interview met de Israëlische politicus Ophir Pines Pas van de Arbeiderspartij, reportage over de vestiging van kolonisten in de bezette gebieden. Regisseurs over het Nederlandse filmklimaat. Ned.3, 23.55-0.55u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Te gast is Wim Brakman, schrijver van het boek Nazomer. Muziek van Daniël Bedingfield. RTL4, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Afl.: De komst van de televisie in Nederland. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.55-21.30u.

Rare streken: De zoogdieren. `Een geslaagd ontwerp' is de titel van de eerste aflevering in de tiendelige, oorspronkelijke BBC-serie The life of Mammals, gepresenteerd door David Attenborough. Canvas, 21.00-21.50u.

VPRO's Import: Maggie - The First Lady. Tweedelig portret van de eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië, Margaret Thatcher, schetst zowel haar politieke carrière als haar persoonlijk leven. Ned.3, 23.55-0.55u.

FILM

Best Men (Tamra Davis, 1997, VS). Rommelpotje van adolescentenkomedie en gijzelthriller. Vijf vrienden, onder wie een Shakespeare-fanaat en de verloofde van Drew Barrymore, beroven een bank. RTL5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Enemy of the State (Tony Scott, 1998, VS). Formule-thriller uit het paranoia-genre. Will Smith versus het streven naar absolute, technisch geavanceerde overheidscontrole over ieder mens. Ook met Gene Hackman, Jon Voight. Veronica, 20.30-22.55u., met reclame.

L'attente des femmes (Naguel Belouad, 2001, Algerije/Frankrijk). In het Algerije van de jaren twintig gesitueerd, even grimmig als theatraal sprookje is een bittere aanklacht tegen de onderdrukking van vrouwen. Zestienjarig meisje wordt gedwongen te trouwen met oudere pottenbakker. TV5, 22.30-24.00u.

The Inkwell (Matty Rich, 1994, VS). Op Martha's Vineyard van 1976 gesitueerde, nostalgische coming of age-komedie over 16-jarige zoon van bezorgde ouders. ARD, 0.50-2.35u., tweetalige uitzending.

A Business Affair (Charlotte Brandstrom, 1994, Engeland/Frankrijk/Spanje). Memoires van Britse schrijfster Barbara Skelton stonden model voor driehoeksverhouding tussen schrijversechtpaar (Carole Bouquet en Jonathan Pryce) en uitgever (Christopher Walken). BBC1, 1.05-2.50u.

Dressed to Kill (Roy William Neill, 1946, VS). Laatste van twaalf Sherlock Holmes-films die Universal tussen 1942 en 1946 liet maken, met Basil Rathbone als de speurder en Nigel Bruce als Watson. Dialogen zijn belangrijker dan de plot. Morgen, BBC2, 11.20-12.30u., zwart-wit.

. Bröderna Lejonhjärte/De gebroeders Leeuwenhart (Olle Hellbom, 1977, Zweden). Voorbeeldige, magische jeugdfilm naar roman van Astrid Lindgren, over middeleeuwse avonturen van twee broers. Morgen, Ned.3, 13.15-14.58u.

RADIO

Kunststof. Te gast is de Vlaamse schrijver Bart Moeyaert. Hij maakte, op verzoek van het Nederlands Blazers Ensemble, een eigentijdse bewerking van Haydns oratorium `Die Schöpfung'. Radio 1, 19.04-20.04u.

De avonden. Onder meer een reportage over het tragische bestaan van de van oorsprong Limburgse liedjesschrijver, zanger en conferencier Harry Bordon (1921-1980). 747AM, 22.02-00.02u.