Swiss sluit zich bij British Airways aan

De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss wordt lid van OneWorld, de alliantie van British Airways en American Airlines. Daarnaast heeft Swiss een strategische alliantie met British Airways afgesloten.

Het gerucht dat Swiss zich bij de luchtvaartalliantie van British Airways zou aansluiten gonst al weken. De handel in aandelen Swiss werd gistermiddag stopgezet toen duidelijk werd dat een beslissing op handen was. Passagiers op Swiss-vluchten zullen vanaf vandaag kunnen meedoen met het bonuspuntenprogramma van OneWorld. Eveneens zullen de maatschappijen die bij OneWorld zijn aangesloten meer gebruik gaan maken van de luchthaven Zürich. Lang werd aangenomen dat Swiss deel zou gaan uitmaken van de zogeheten Star Alliance, die wordt aangevoerd door Lufthansa en United Airlines. Swiss wordt al geruime tijd belaagd door Lufthansa, dat onder de paraplu van OneWorld in staat wordt gesteld een meer zelfstandige koers te voeren dan wanneer Lufthansa de baas zou zijn geworden.

Naast British Airways en American Airlines hebben ook het Australische Qantas, het Ierse Aer Ligus, Cathay Pacific uit Hongkong en het Spaanse Iberia zich aangesloten bij OneWorld.

Bij het toetreden tot OneWorld heeft Swiss een aparte overeenkomst gesloten met British Airways, de grootste vliegmaatschappij van Europa. De Britten nemen de landingsrechten voor veertien dagelijkse vluchten op de luchthaven Heathrow over van Swiss, waarbij de twee luchtvaartmaatschappijen gezamenlijk de vluchten op de routes tussen Zwitserland en Groot-Brittannië zullen gaan uitvoeren.

Swiss werd in 2002 gevormd uit de failliete boedel van Swissair. Het bedrijf heeft grote financiële problemen en leed in de eerste helft van 2003 een verlies van 213 miljoen euro op een omzet van 1,3 miljard euro. De maatschappij vervoerde in die periode 5,5 miljoen passagiers en had eind juni ongeveer 9300 werknemers. Ter vergelijking: KLM vervoerde in het gehele boekjaar 2002/2003 zo'n 19,4 miljoen passagiers en boekte een omzet van 6,5 miljard euro.

De maatschappij heeft, onder leiding van ex-KLM topman P. Bouw, al drie reorganisaties achter de rug in zijn korte bestaan.

Het nieuws over de alliantie komt op het moment dat de markt wacht op de bekendmaking van samenwerking tussen KLM en Air France. De bedrijven hebben verklaard dat een verregaande vorm van samenwerking nastreven. Vooralsnog hebben de twee partijen nog geen overeenstemming weten te bereiken.