Supporter van Napoli overlijdt na rellen

Een negentienjarige supporter van de voetbalclub Napoli is gisteren overleden aan de verwondingen die hij had opgelopen toen hij zaterdag van een tribune viel.

Minister van Binnenlandse Zaken Giuseppe Pisanu heeft naar aanleiding van deze tragedie en de rellen die zich rondom de wedstrijd Avellino-Napels (Serie B) hebben afgespeeld, aangekondigd dat hij niet zal aarzelen wedstrijden die een gevaar voor de openbare orde zijn te verbieden. ,,Het leven van vreedzame supporters en politiemensen gaat boven de voetbalcompetitie'', aldus de bewindsman gisteren na afloop van overleg met de voetbalbond en politievakbonden.

Al voorafgaand aan de wedstrijd waren er ongeregeldheden, doordat boze Napoli-supporters die geen toegangskaartje hadden het voetbalstadion binnendrongen. Volgens sommige sportkranten lanceerden deze supporters vuurwerk richting de politie om hun entree te forceren. De politie beantwoordde dit met traangas. Sergio Ercolano zou in dat gedrang door een plexiglas tribuneafscherming zijn gedrukt, waarna hij een val van negen meter maakte en op de daaronder gelegen tribune terechtkwam. Hij liep daarbij een schedelbasisfractuur op en diverse verwondingen aan zijn organen.

Toen hulp voor Ercolano naar de zin van de supporters te lang uitbleef, verhitten dit de gemoederen nog meer. De situatie ontaardde in een veldslag waarbij stokken en andere voorwerpen naar de politie werden gegooid en een agent in zijn been werd gestoken. Een andere politieman moest worden opgenomen, omdat hij een hartaanval kreeg. Minstens twintig supporters en twintig agenten moesten worden behandeld voor lichtere verwondingen. De wedstrijd werd gestaakt. Volgens de politie duurde het even voordat Ercolane kon worden geholpen, doordat de brandweer de hekken moest forceren om toegang te krijgen tot de plek waar hij lag.

Volgens artsen is het een wonder dat Ercolano nog twee dagen heeft geleefd na deze val. Direct na het overlijdensbericht stuurde Diego Maradona, de Argentijnse voetballer die Napoli in de jaren tachtig kampioen maakte en een held is in de stad, een telegram naar de familie die samen met zeventig supporters bij het ziekenhuis was. Donderdag wordt Ercolano begraven.

De arbitragecommissie van de voetbalbond die een uitspraak moest doen over de uitslag van de gestaakte wedstrijd durfde dit, vanwege de hoog opgelopen emoties, niet aan en heeft de zitting tot volgende week uitgesteld. Morgen speelt Napoli een nieuwe risicowedstrijd tegen Verona, een traditionele vijand van de ploeg uit Napels. Gevreesd wordt dat ook daar supporters zonder kaartje het stadion proberen binnen te komen.

Supportersgeweld is al jaren een probleem in het Italiaanse voetbal. Er zijn diverse maatregelen genomen, zoals supporterstreinen, afgescheiden supportersvakken, maar minister Pisanu riep gisteren iedereen op er voorgoed een einde aan te maken. Iets wat volgens hem de politie alleen niet kan. ,,De clubs zijn verantwoordelijk voor de veiligheid in de stadions'', aldus de minister. ,,De staat kan niet alleen opdraaien voor de vijftig miljoen euro die dat nu al jaarlijks kost.''