Planten helen wonden

Traditionele medicijnen die in Ghana van planten worden gemaakt, hebben een heilzame werking op wonden. Onderzoekers van King's College in Londen en van de Kwame Nkrumah University of Science in Ghana hebben dat vastgesteld.

De wetenschappers onderzochten de schors van de Afrikaanse tulpenboom (Spathodea campanulata) en jonge uitlopers van de Secamone afzeli. De Ashanti, een van de grootste bevolkingsgroepen in Ghana, gebruiken die plantendelen van oudsher als ingrediënten voor zalfjes om wonden te genezen. Sommige bestanddelen van die planten blijken een effectieve bescherming tegen infectie te bieden. Uit proeven bleek dat de zalfjes ook bloedstelpend werken, onder andere door de aanwezigheid van vitamine E.

,,Medicinale planten vormen een welkome aanvulling op andere medicijnen'', zei prof. Peter Houghton die het Britse onderzoekteam leidde. ,,We moeten accepteren dat veel mensen in landen als Ghana weinig alternatieven hebben.'' Volgens de hoogleraar is het nuttig wetenschappelijk vast te stellen of medicinale planten ook werkelijk werken.