Ook cabaret is prijzenswaardig

Marc-Marie Huijbregts en André Manuel zijn de winnaars van de VSCD Cabaretprijzen, die gisteravond werden uitgereikt in het oude Luxor-theater in Rotterdam.

Marc-Marie Huijbregts was gisteravond niet aanwezig, toen bekend werd dat zijn programma M.M. Huijbregts werd bekroond met de nieuwe VSCD Cabaretprijs. Hij zat thuis in Amsterdam op de bank, net terug uit New York, toen zijn manager Gerard Cornelisse hem belde uit het oude Luxor-theater in Rotterdam. De andere winnaar, André Manuel met het programma Sleet, was er wel. Op de vraag wat er vanavond door hem heen ging, antwoordde hij: ,,Een heleboel drank waarschijnlijk.''

Het oude Luxor, toepasselijk versierd met lachspiegels en dichtregels van de pas overleden Willem Wilmink, was niet geheel gevuld en ook ontbraken nogal wat grote cabaretnamen – waarschijnlijk omdat de uitslag streng geheim was gebleven en niemand zich dus vooraf verzekerd kon weten van een prijs. Maar achteraf toonden de meeste betrokkenen zich tevreden over het feit dat de vereniging van theaterdirecteuren nu ook het cabaret tot de prijzenswaardige podiumkunsten rekent, naast de prijzen die deze VSCD al toekent aan toneel, ballet en mime.

Alleen een naam – zoals de Theo en Louis d'Or voor acteurs – heeft deze prijs nog niet. Eén keer eerder, in 1992, heeft de VSCD cabaretprijzen uitgereikt; die heetten toen de Hofnar (Youp van `t Hek) en de Nar (Bert Visscher). De huidige jury opperde de namen Polifinario en Kroet, naar de fantasievogels uit een hilarisch nummer van Toon Hermans. Volgens presentator Vic van de Reijt moet de prijs voortaan Ibo heten, naar wijlen Wim Ibo die het eerste grote geschiedenisboek over het Nederlandse cabaret schreef. Maar de VSCD stelt de definitieve naamgeving nog even uit; een enquete moet uitkomst bieden.

De jury heeft 120 voorstellingen gezien, aldus voorzitter Benjamin Koolstra van de Stadsgehoorzaal in Kampen. Hij pleitte voor cabaret dat niet alleen amusement te bieden heeft, maar het publiek ook ,,ongemak'' bezorgt. Tot de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen behoorden volgens de jury die van de Ashton Brothers, Javier Guzman, Freek de Jonge, Theo Maassen, Lenette van Dongen, de Vliegende Panters en het alweer verdwenen duo Klaassen & Sandifort. Het programma van Huijbregts vond men echter ,,het meest indrukwekkend'', terwijl Manuel ,,het meest gedurfd'' werd genoemd.

De uitreiking ging onder meer gepaard met een passende herdenking van Willem Wilmink en de eerste cabaretlezing. Daarin beschreef ex-politicus Ed van Tijn de gemengde gevoelens van de politicus die wordt bespot: ,,Hij vindt het prachtig als vermaarde columnisten een stukje aan hem wijden, maar is totaal van slag als hij de inhoud op zich laat inwerken. Dat gebeurt dan ook niet.'' Van Tijn had de lachers voortdurend op zijn hand, vooral toen hij nadeed hoe Kees van Kooten hem had geïmiteerd.

De VSCD hoopt dat die cabaretlezing, en de bijbehorende prijzen, het begin van een nieuwe traditie zullen zijn.