Norm voor brandveilige kleding niet in wet

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) wil een bestaande vrijwillige Europese norm voor de brandveiligheid van kleding niet verplicht stellen. Liever zoekt hij aansluiting bij bestaande wettelijke eisen in landen als de Verenigde Staten en Zweden. Daarmee legt hij een advies van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) naast zich neer.

Hoogervorst heeft dit gisteren de Tweede Kamer laten weten. Volgens de minister wordt de Europese norm in andere landen niet gehanteerd en heeft die norm weinig draagvlak. De VWA had voorgesteld deze Europese criteria over te nemen. De minister had om een advies gevraagd naar aanleiding van de cafébrand in Volendam.

Secretaris J. Hoogewerf van de Vereniging Grootwinkelbedrijven in Textiel (VGT) vindt het gunstig dat de minister de wetgeving uit de VS wil volgen. ,,In de VS bestaat de wet al dertig jaar. Op basis van ervaring weten zij welke stof je wel en niet kunt gebruiken. De Europese norm is niet meer dan een testmethode.''

Zij waarschuwt dat wettelijke bepalingen alleen nut hebben als zij in Europees verband worden ingevoerd. ,,De grote bedrijven kopen voor meerdere landen in. Als je alleen voor Nederland wetgeving invoert gaan de grote merken ons land mijden'', zegt zij.

Al sinds de cafébrand in Volendam in de nieuwjaarsnacht van 2000-2001 klinkt de roep om brandgevaarlijke kleding te weren. In oktober wordt door Hoogervorst verder gesproken met de industrie en andere betrokken. De minister wil begin volgend jaar de regels invoeren.