Meer geld voor testen op soa

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) wil geld beschikbaar stellen voor de stichting van meer poliklinieken waar mensen zich kunnen laten testen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) en zich bij besmetting laten behandelen. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. Met het extra geld worden tien tot vijftien soa-poliklinieken opgezet. Nu zijn er zes van deze klinieken in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De nieuwe poliklinieken kunnen samen per jaar naar verwachting 55.000 klanten bedienen. Het aantal gevallen van soa is de laatste jaren flink gestegen. Vooral het aantal besmettingen met syfilis en HIV nam toe. Om deze trend tegen te gaan stelt de minister in 2004 1,4 miljoen euro beschikbaar, oplopend tot ruim 2,6 miljoen euro in 2008.