Marten Fortuyn is tegen `Doop'

Marten Fortuyn, broer van de vermoorde politicus Pim Fortuyn, heeft in een open brief opgeroepen om het muziektheaterstuk Doop! te boycotten. Volgens Fortuyn wordt daarin de moordenaar van zijn broer, Volkert van der G., verheerlijkt. Fortuyn en zijn sympathisanten hebben tientallen e-mails gestuurd naar de theaters die Doop! op het programma hebben staan. Fortuyn, die het het stuk ,,walgelijk en smakeloos'' noemt, wil vanavond gaan protesteren voor Theater Kikker in Utrecht, waar de eerste inspeelvoorstelling van Doop! plaatsvindt.

Fortuyn heeft het stuk noch het libretto ervan gezien. Hij baseert zijn woede op een interview in Trouw met de makers van Doop!. Hij schrijft: ,,Tijdens deze vertoning wordt de moord op een ander mens als een heldendaad beschouwd en krijgt de dader een heuse ode toegezongen. Dit alles omdat men het niet eens was met de politieke ideeën van het slachtoffer van deze laffe daad.'' Volgens regisseur en mede-librettist Peter Pluymaekers is dit flauwekul: ,,Die man heeft het stuk niet eens gezien. Inderdaad, er komt een idealist in voor die te ver gaat. Maar we laten daarover allerlei meningen horen.''

In Doop! komt een krakers-activist voor, Wallie van der G., die een huizenspeculant vermoordt. Volgens componist Jef Hofmeister van het Volksoperahuis, is deze figuur inderdaad op Volkert van der G. gebaseerd, maar wordt er geen partij voor hem getrokken. ,,Er wordt aan Wallie in het stuk ook gevraagd: `heb je aan zijn familie gedacht?' Als theatermaker wil ik een actueel thema aansnijden, vragen stellen. De mensen die protesteren snappen het verschil tussen politiek en theater niet.'' Hofmeister keurt de misdaad van Volkert van der G. niet goed, maar vindt het wel een gevaarlijke ontwikkeling dat niemand zich ooit verdiept in de motieven van politieke misdadigers: ,,We denken liever dat ze gek zijn, of op zijn minst fanatiek.''

Pluymaekers heeft eerder te maken gehad met weerstand tegen zijn werk. Toen hij twee jaar geleden Hooligans uitbracht, verstoorden voetbalsupporters een inspeelvoorstelling en trok een daardoor geïntimideerde hoofdrolspeler zich terug. De première vond onder politiebewaking plaats. Pluymakers: ,,Ik wil in mijn werk graag inhaken op de actualiteit, maar ik zit zeker niet op een relletje te wachten.'' Hij denkt er niet over om de voorstelling terug te trekken: ,,Geheel in de geest van Pim blijven wij spelen wat we denken.''