Laagste stand aller tijden van de Rijn

Ondanks de zware regenbuien van afgelopen nacht werd vanmorgen de laagste stand van de Rijn bij Lobith aller tijden bereikt. Het Infocentrum voor de Binnenwateren in Lelystad meldde vanmorgen het absolute laagterecord van 7,03 meter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP).

De woordvoerder van het Infocentrum zegt er wel bij dat het slechts één meting betreft. ,,Er wordt iedere tien minuten een meting gedaan. Vanmorgen zat daar eentje van 7,03 meter tussen. De overige waren 7,05 meter en 7,06 meter. Eén zo'n uitschieter vinden we hier niet zo veel zeggen, maar ja, de meting is wel gedaan. We hebben eigenlijk geen normen voor records, daar zouden we eens over moeten nadenken.'

Ondanks de buien in Nederland verwacht het Infocentrum nog steeds een aanhoudend lage waterstand in de Rijn. ,,De regen die in Nederland valt, heeft nu eenmaal geen enkele invloed op de stand in Lobith', aldus de woordvoerder. ,,In Duitsland is wel wat regen gevallen, maar ook weer niet zoveel dat daardoor veel water in de Rijn komt. Het blijft dus aanhoudend laag.'

Voor de Rijnvaart levert de lage stand van de rivier veel problemen op. Door de beperkte diepgang kunnen schepen slechts een deel van de laadcapaciteit benutten. Volgens het Infocentrum zal dat nog geruime tijd zo blijven. ,,Zelfs als het in Duitsland flink gaat regenen en er komt een halve meter water bij, dan is de Rijn nog steeds bijzonder laag.'

Overigens is de vaardiepte in Nederland niet de belangrijkste beperking. Er wordt door schippers wel geklaagd over een gebrek aan onderhoud van de Waal waar onvoldoende gebaggerd wordt, maar de echte beperkingen bevinden zich in Duitsland.

Het laagterecord van 7,03 boven NAP bij Lobith mag dan het record van eerdere droge jaren overtreffen, over de hoeveelheid water zegt het waterpeil niet zoveel. Er wordt nu rond 825 kubieke meter water per seconde afgevoerd. Op 13 september 1991 werd 794 m³/sec afgevoerd bij een peil van 7,22 boven NAP. En in de droge zomer van 1947 was de afvoer op 4 november slechts 620 m³/sec bij een peil van 7,54 m³/sec.

Hoe kan dat? Het Infocentrum heeft daarvoor een eenvoudige verklaring. De woordvoerder: ,,Het is gewoon een kwestie van natuurlijke erosie. De rivierbodem bij Lobith daalt ieder jaar gewoon een paar centimeter. Het waterpeil boven NAP dat wij hier over de jaren meten zegt dan ook niet zoveel over de vaardiepte en over de hoeveelheid water die bij Lobith voorbijkomt. Voor ons is 1947 het recordjaar.'

Gerectificeerd

Rijn

In het artikel Laagste stand aller tijden van de Rijn (23 september, pagina 3) staat dat op 4 november 1947 de afvoer van de Rijn 620 m³/sec was, bij een peil van 7,54 m³/sec. Het peil bedroeg 7,54 meter boven NAP.