Irak is Arabische tv-zenders beu

De Iraakse regeringsraad gaat ,,harde en afschrikkende'' maatregelen treffen tegen de Arabische satellietzenders Al-Jazira en Al-Arabiya. Dat heeft een lid van de door de Verenigde Staten benoemde raad, Samir al-Sumaydai, vandaag in Bagdad meegedeeld. Hij wees op ,,misdragingen van de kant van bepaalde Arabische media'', en met name Al-Jazira en Al-Arabiya.

Sumaydai gaf geen verdere bijzonderheden. Maar de twee Arabische televisiezenders worden er door hun tegenstanders al geruime tijd van beschuldigd de Iraakse bevolking op te zetten tegen de Amerikaanse bezetting. In Bagdad wordt druk gespeculeerd over sluiting van de kantoren van Al-Jazira en Al-Arabiya. Zelf lieten de zenders weten nog niets over maatregelen te hebben gehoord.

De Amerikaanse autoriteiten hebben in Irak persvrijheid afgekondigd na de omverwerping van het dictatoriale bewind van Saddam Hussein, en nieuwe kranten en tijdschriften zijn als paddestoelen uit de grond geschoten. Maar de hoogste civiele bestuurder, Paul Bremer, heeft de nieuwe vrijheid begin juni wel ingeperkt met een decreet waarin hij het aanzetten tot geweld tegen de bezettingstroepen of etnische groepen en pleidooien voor terugkeer van het bewind van Saddam Hussein verbood. Volgens het decreet was het niet de bedoeling legitieme discussie of kritiek te onderdrukken. Maar de internationale organisatie Reporters without Borders sprak later van ,,vage termen waarvan de interpretatie door de Amerikaanse autoriteiten kon worden gebruikt om maatregelen te treffen tegen de lokale media''.

De Amerikaanse regering heeft de afgelopen maanden enkele malen scherp uitgehaald tegen Al-Arabiya en Al-Jazira wegens anti-Amerikanisme. Onderminister van Defensie Paul Wolfowitz beschuldigde beide zenders er eind juli van aan te zetten tot geweld tegen de Amerikaanse troepen in Irak, en zei dat de Arabische landen regeringen die deze zenders volgens hem financieren, ,,zich moeten realiseren dat ze de levens van Amerikaanse militairen in gevaar brengen''. Washington had eerder al de regering van Qatar benaderd, waar Al-Jazira is gevestigd. Al-Arabiya zit in de Verenigde Arabische Emiraten. Beide zenders zeggen echter onafhankelijk te zijn.