ING eist geld van JP Morgan en Deloitte

Het financiële concern ING beticht de Amerikaanse bank JP Morgan Chase en accountant Deloitte & Touche van actieve hulp bij fraude bij een Amerikaans bedrijf. ING, dat door de fraude voor maximaal 500 miljoen dollar het schip in kan gaan, heeft gisteren bij de federale rechtbank in New York een aanklacht ingediend tegen JP Morgan en Deloitte.

De fraude zou hebben plaatsgevonden rond het financieringsbedrijf National Century Financial Enterprises (NCFE) dat inmiddels falliet is verklaard. ,,Zonder de actieve steun [van JP Morgan en Deloitte] had NCFE nooit voor zoveel geld kunnen frauderen en zou ING nooit honderden miljoenen belegd – en verloren – hebben'', aldus de bank in de aanklacht. Ook voormalig bestuursvoorzitter Lance Poulsen wordt aangeklaagd.

ING wilde vanochtend nog geen toelichting geven op de komende rechtszaak. Eerder maakte de bank en verzekeraar (onder meer Postbank en Nationale-Nederlanden) bekend een voorziening te hebben getroffen om de schade door NCFE te kunnen `dekken'.

NCFE behoorde tot de grootste financieringsbedrijven in de Amerikaanse gezondheidszorg tot het vorig jaar failliet ging. Het concern nam rekeningen van ziekenhuizen over en verkocht deze aan een speciaal opgerichte vennootschap. Om de rekeningen te betalen gaf dit vehikel effecten uit, waarvan ING een van de kopers was. Deze zogeheten securitisatie wordt de laatste jaren in tal van varianten uitgevoerd.

Volgens ING hield NCFE de schijn op over voldoende bezittingen te beschikken, wat echter niet het geval was. JP Morgan zou er volgens het Nederlandse financiële concern van op de hoogte zijn geweest dat NCFE via talloze geldtransacties een verkeerd beeld schetste van zijn financiële conditie.