`Garnalenvangst beperken'

Internationale afspraken over vangstbeperking van garnalen tussen groothandel en producentenorganisaties zijn nodig, wil een groot aantal garnalenvissers en bedrijven in Noord-Nederland niet failliet gaan. Dit schrijven de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen en een aantal noordelijke gemeentes in een brief aan de Tweede Kamer.

Kartelwaakhond NMa legde de garnalensector in maart dit jaar een geldboete op van 13,8 miljoen euro wegens verboden afspraken over vangstbeperking van Noordzeegarnalen en minimumprijzen. De prijzen zouden kunstmatig hoog zijn gehouden.

Vandaag wordt een petitie aangeboden aan de leden van de Vaste Kamercommissie Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, ondertekend door verschillende organisaties als de Nederlandse Vissersbond, FNV/CNV en de Waddenvereniging. De provincies vrezen een afname van aan de garnalenvisserij verwante werkgelegenheid in economisch zwakke regio's. Garnalenvissers vissen door het ontbreken van onderlinge afspraken te veel, waardoor de prijs daalt.

De prijs voor een kilo garnalen bedroeg vorig jaar tussen de 3,50 en 4 euro maar brengt nu minder dan de helft op. Bij de Friese gemeente Dongeradeel en de Groningse gemeente De Marne heeeft een aantal garnalenvissers al aangeklopt om financiële steun. Nederland telt ongeveer nog 225 garnalenvissers.