Ex-verdachte eist miljoen euro

De 36-jarige Enschedeër André de Vries heeft bij het gerechtshof in Arnhem een eis tot schadevergoeding van 1 miljoen euro ingediend. De Vries heeft bijna 2,5 jaar vastgezeten op verdenking van het stichten van de brand die in 2000 tot de Enschedese vuurwerkramp leidde. Hij werd in mei door het gerechtshof in Arnhem vrijgesproken nadat de rechtbank in Almelo hem tot vijftien jaar gevangenisstraf had veroordeeld. Afgaande op de standaardvergoedingen die justitie hanteert voor het ten onrechte vastzitten heeft De Vries recht op een schadevergoeding van ongeveer 70.000 euro. Volgens advocaat A. Moszkowicz is de claim van 1 miljoen euro gerechtvaardigd gezien de ernstige verdenking en de immateriële schade. Aan de zogenoemde `Twee van Putten', die na het uitdienen van een gevangenisstraf van tien jaar werden vrijgesproken van moord, is vorig jaar 1,8 miljoen euro schadevergoeding toegekend.