En dan nu: iets geheel anders

Zo talrijk als de demonstranten en non-gouvernementele organisaties (NGO's) tien dagen geleden nog waren vertegenwoordigd tijdens de wereldhandelstop in het Mexicaanse Cancún, zo stil is het dezer dagen in Dubai. De IMF- en Wereldbankvergaderingen waren tot nu toe steevast het toneel van protesten. Drie jaar geleden, de laatste maal dat de jaarvergaderingen buiten Washington werden gehouden, had in de Tsjechische hoofdstad Praag nog een ware veldslag plaats.

Reden voor de lage opkomst? Dubai is niet naast de deur. Maar dat is Brazilië, waar `anders-globalisten' jaarlijks samenkomen in januari, ook niet. Het verschil zit hem in de afweging. Demonstreren in een Arabische staat is toch nét even anders. En kan ongezond zijn. Wie in een temperatuur van ver boven de 40 graden een dagdeel met een spandoek door de straten zou lopen, kan meteen door naar het ziekenhuis. Iedereen is bovendien sinds Cancún door zijn budget heen. Zelfs de Novib, een van de toonaangevende NGO's, laat zich dit jaar enkel vertegenwoordigen door Oxfam International, een internationaal samenwerkingsverband onder Britse vlag.

Is er dan geen enkel tegengeluid te horen? In woord zijn de NGO's zeker aanwezig. Toen het IMF zijn halfjaarlijkse World Economic Outlook presenteerde, volgde de New Economics Foundation, een denktank van het `andere' kamp, met een Real World Economic Outlook.

Een tegengeluid tegen het optimisme van het IMF over de wereldeconomie? Lees even mee in de Real Outlook: ,,We delen het optimisme van het IMF niet dat de balans van risico's voor de wereldeconomie sterk is verbeterd. Het opveren van de beurzen en de stijging van het consumentenvertrouwen zijn luchtspiegelingen, en gebaseerd op een zeepbel in de kredietverlening. Wij voorspellen dat de rente in de VS moet en zal stijgen. Amerika's crediteuren verliezen hun geduld met de bestedingsdrift van de regering-Bush. Scepsis over de kredietwaardigheid van de Amerikaanse overheid, bedrijven en consumenten drijft de langetermijnrente al op. De Amerikaanse economie, die wankelt op de top van een schuldenberg, is op een gevaarlijk punt beland en zal door de rentestijging over de rand worden geduwd. De Verenigde Staten kunnen het eerstvolgende land worden dat een financiële crisis tegemoet gaat, die lijkt op de crises die opkomende markten hebben geteisterd. Gezien de rol van de VS als motor van de wereldeconomie, zal dit zware gevolgen hebben voor de rest van de wereld.''

Rabiaat? Ja.

Alarmistisch? Ook.

Maar het griezeligste is dat er eigenlijk niet zo veel tegen in te brengen valt.

    • Maarten Schinkel