Dubbele keuring WAO voor jonge vrouwen

Vrouwen onder de 36 jaar die in de regio Alkmaar in aanmerking willen komen voor een WAO-uitkering, worden vanaf 1 oktober bij wijze van proef tweemaal gekeurd.

Twee verschillende artsen zullen de keuringen verrichten, zo heeft een woordvoerster van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) dinsdag bevestigd.

Het UWV heeft tot de nieuwe aanpak besloten omdat relatief veel jonge vrouwen in de WAO terechtkomen.

Vaak spelen bij hen niet alleen lichamelijke maar ook psychische klachten een rol. Door de dubbele keuring hoopt het UWV beter inzicht te krijgen in de risico's voor jonge vrouwen om in de WAO te komen.

Het UWV benadrukt dat de keuring niet strenger wordt. ,,De inhoud blijft hetzelfde'', aldus de woordvoerster. Voordeel is dat de twee artsen met elkaar kunnen overleggen. ,,Twee begrijpen meer dan één.''

De proef duurt drie maanden. Daarna bekijkt het UWV of de dubbele keuring landelijk wordt ingevoerd en ook voor mannen onder de 36 gaat gelden.

Naast de dubbele keuring gaat het UWV keuringsresultaten strenger controleren. De organisatie legt vanaf 1 oktober het keuringsoordeel bij jonge vrouwen die volledig arbeidsongeschikt worden verklaard, standaard voor aan een stafarts. Nu gebeurt dat alleen bij wijze van steekproef. Ook in dit geval bekijkt het UWV na evaluatie of dit ook bij mannen onder de 36 gaat gelden.

Eind vorig jaar zaten er ruim 800.000 mensen in de WAO, zo blijkt uit cijfers van het UWV. Onder hen waren 51.000 vrouwen onder de 36 en 23.000 mannen onder de 36. Bij deze laatste twee groepen waren in 45 procent van de gevallen psychische klachten (mede) oorzaak.