Concorde uitverkocht

De tickets voor de laatste vluchten met de Concorde vlogen gisteren met supersonische snelheid over de toonbank. Voor een reeks speciale vluchten waarmee het Britse verkeersvliegtuig eind oktober feestelijk uit dienst wordt genomen, zijn nog slechts enkele kaartjes beschikbaar.

Gisterochtend deed British Airways (BA) de laatste 450 tickets in de verkoop. De laatste vluchten op de populaire route van Heathrow naar New York, op 22 en 23 oktober, zijn helemaal uitverkocht. Een retourtje kostte bijna 8.300 pond (ruim 12.000 euro).

BA en Air France, de enige maatschappijen die met het toestel vliegen, besloten in april de Concorde vervroegd met pensioen te sturen omdat de verliezen te hoog waren. Het besluit viel samen met het aanhouden van incidenten, ondanks een ingrijpende modernisering na het neerstorten bij Parijs van een Concorde in juli 2000. Daarbij kwamen 113 mensen om.

Air France staakte eerder deze zomer al zijn Concorde-vluchten. BA stopt volgende maand na dertig jaar de supersonische vluchten met een speciale tournee over de Britse eilanden, waarbij het vliegtuig Birmingham, Belfast, Manchester, Cardiff en Edinburgh aandoet. Daarna volgen nog drie supersonische vluchten vanuit New York en Edinburgh en rond de Golf van Biskaje. In de laatste week tussen 18 en 24 oktober steekt de Concorde nog twintig keer de Atlantische Oceaan over, met in totaal 2.000 passagiers.