Brussel wil nieuwe sancties tegen VS

De Europese Commissie stelt een lijst op met handelssancties tegen de Verenigde Staten. Dit heeft handelscommissaris Pascal Lamy gisteren laten weten.

Het besluit komt nadat wereldhandelsorganisatie WTO vorig jaar had besloten dat een Amerikaanse anti-dumpingswet uit 1916 illegaal is. Brussel heeft de VS een jaar de tijd gegeven de wet aan te passen, anders zou ze overgaan tot sancties. De Amerikanen weigeren de regel te wijzigen of te schrappen.

,,De EU beschouwt vergeldingssancties als laatste mogelijkheid. We hebben de VS genoeg tijd gegeven om de regels in overeenstemming te brengen met de WTO-uitspraak'', aldus Lamy gisteren. ,,Het is nu tijd voor de VS om hun verplichtingen na te komen en respect aan de WTO te tonen.''

Brussel vraagt de WTO om sancties te treffen ter hoogte van drie keer het, nog onbekende, schadebedrag dat ondernemingen in de Europese Unie hebben geleden door de Amerikaanse anti-dumpingswet. Voordat de EU de sancties mag opleggen, moet het eerst een lijst ter goedkeuring indienen waarop staat met welke producten en voor welke bedragen het sancties aan de VS oplegt.

De Commissie zei ook dat het lidstaten heeft gevraagd een wet te steunen die bedrijven het recht geven Amerikaanse bedrijven aan te spreken op de schade die ze hebben geleden door de anti-dumpingswet. Met de VS lopen tevens handelsconflicten over importtarieven voor staalproducten en belastingvoordelen die Amerikaanse bedrijven krijgen bij het exporteren van producten.