Bondgenoten maakte na jaren einde aan verlies

FNV Bondgenoten, de grootste vakbond in de marksector, heeft de financiën onder controle gekregen. Na jaren van tekorten heeft de bond het eerste half jaar afgesloten met een overschot van 5 miljoen euro.

Dit heeft FNV Bondgenoten gisteren bekendgemaakt. Van het overschot van 5 miljoen is 2 miljoen afkomstig uit de beleggingen op de effectenbeurs, die dit jaar een herstel heeft laten zien. Vorig jaar boekte FNV Bondgenoten nog een verlies van 32 miljoen euro, waarvan 19 miljoen werd veroorzaakt door tegenvallers op de beurs.

FNV Bondgenoten heeft de financiën op orde gekregen door een forse reorganisatie, waarbij onder meer 200 arbeidsplaatsen zijn vervallen. ,,De daling van de personeelskosten die daarvan het gevolg is, heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het financiële herstel'', zegt penningmeester W. Noordman: ,,De loonkosten zullen de komende jaren door natuurlijk verloop nog verder dalen.'' Besparingen zijn ook geboekt door een verhuizing van het hoofdkantoor naar een huurpand in Utrecht.

Het bestuur van Bondgenoten, waarvan H. van der Kolk voorzitter is, is vorig jaar aangetreden na een rumoerige verkiezinsprocedure. Onder meer door de enorme beleggingsverliezen en de onverwacht hoge kosten voor de juridische dienstverlening was Bondgenoten vorig jaar diep in de financiële problemen gekomen. Het nieuwe bestuur moest zich meteen buigen over het nieuwe hoofdkantoor, dat in Woerden werd gebouwd voor FNV Bondgenoten en enkele andere bonden. De garanties die FNV Bondgenoten had afgegeven legden een enorme claim op het eigen vermogen van de bond, dat in staatsobligaties is belegd. ,,Wat gebeurde lijkt erg op het kopen van een huis met een beleggingshypotheek'', zegt Noordman. ,,De bond leende geld van de bank voor de bouw en stond garant met obligaties, die meer moesten opbrengen dan de rentekosten van de lening. Dat werkte dus niet altijd.''

Inmiddels is de bouw gestaakt en is de lening aan de bank verkleind van 152 miljoen tot 48 miljoen euro. Bondgenoten staat voor 40 procent van dat bedrag garant, maar het vermogen van nu 89 miljoen is daarvoor ruim toereikend. Het vermogen is hoger dan eind 2002, toen de teller op 84 miljoen stond, maar veel lager dan de 350 miljoen van 2001.