Beurs lager door zwakkere dollar

De Amsterdamse beurs gaf vanochtend wederom terrein prijs nadat de Amerikaanse dollar verder verzwakte ten opzichte van de euro. Grootste verliezers binnen de AEX-index waren de bedrijven die veel activiteiten in de Verenigde Staten hebben. Zij voelen een lagere dollar rechtstreeks in hun winst die in euro's wordt geteld. Bovendien is de duurdere dollar in het nadeel van Nederlandse bedrijven die veel exporteren naar Amerika.

Beursbedrijf Van der Moolen was met een koersval van 5 procent de grootste verliezer binnen de beursgraadmeter. Volgens nog onbevestigde berichten gaat beurstoezichthouder SEC zich meer bemoeien met het onderzoek naar hoekmannen op Wall Street. De Amerikaanse New York Stock Exchange doet al langer onderzoek naar de handelspraktijken van hoekmannen op de beurs. Van der Moolen behoort tot de top-vijf van hoekmannen op Wall Street. Analisten vrezen dat de hoekmannen minder macht krijgen op de beurs en dat daardoor de winstgevendheid onder druk komt te staan.

Ahold was een andere grote daler op de beurs. Het fonds had onder meer last van een bericht in de Britse krant dat er gewerkt wordt aan een reddingsplan waarbij van aandeelhouders en obligatiehouders een kapitaalinjectie van 6 miljard euro zou worden verwacht. Ahold wil zijn schuldenlast verminderen. De kans dat het bedrijf hiertoe met een aandelenemissie komt is sterk gestegen sinds de nieuwe topman A. Moberg aankondigde dat het Amerikaanse US Foodservice niet op korte termijn zal worden verkocht. Het aandeel Ahold daalde vanochtend met ruim 3 procent naar 8,42 euro.

Beleggers hadden verder weinig bedrijfsnieuws om op te varen. DSM maakte bekend definitief de vitamines van Roche te kunnen inlijven. Het aandeel daalde echter 1,2 procent. Op de lokale markt steeg Nedschroef 1,3 procent. De schroevenfabrikant heeft een grote opdracht bij autofabrikant BMW weten binnen te halen.

Frankfurt verloor vanochtend 1 procent. Londen zakte 0,6 procent. De grootste koersval liet Alstom zien. Dit Franse machinebouwconcern werd maandagavond van de ondergang gered. In eerste instantie steeg de koers van het aandeel met 7,5 procent. Later kreeg de bezorgdheid over de vooruitzichten toch de overhand. Het aandeel ging daardoor met bijna 14 procent onderuit. Later werd dat verlies beperkt tot 4,3 procent.