Atos neemt risico

Aan de overname door het Franse automatiseringsconcern Atos Origin van de divisie voor informatietechnologie van Schlumberger kleven zeker risico's, maar daar staan ook mooie kansen tegenover.

Laten we eerst eens naar de risico's kijken. Het bedrijf dat door Atos wordt overgenomen – SchlumbergerSema – verkeert in moeilijkheden. Schlumberger heeft het pas twee jaar geleden in bezit gekregen toen het het Britse Sema-concern kocht, maar de aanwinst is nooit een succes geworden. Dan is er het feit dat de omvang van de activiteiten van Atos door de overname bijna wordt verdubbeld: er wordt een omzet van 2,3 miljard euro aan de bestaande omzet van 3 miljard euro toegevoegd. En vergeet ook de hoge schulden van het Franse concern niet. Atos zou wel eens meer kunnen hebben opgeslokt dan het kan verwerken.

Maar kijk nu eens naar de positieve aspecten. Geografisch gezien passen de twee bedrijven uitstekend bij elkaar: de sterke marktpositie van Sema in Engeland vormt een mooie aanvulling op de Europese machtsbasis van Atos. Het prijskaartje van 1,3 miljard euro – slechts 56 procent van de omzet – lijkt ook aan de lage kant. Tenslotte zien de mogelijke kostenbesparingen er veelbelovend uit. Atos denkt dat deze binnen twee jaar op meer dan 200 miljoen euro op jaarbasis uitkomen.

Maar Atos is tot nu toe karig geweest in het verstrekken van aanvullende financiële informatie. Het heeft niet gedetailleerd aangegeven hoeveel het gaat uitgeven aan de sanering van Sema of hoe slecht de prestaties van dat bedrijf werkelijk zijn. Zonder deze achtergrondinformatie is moeilijk te beoordelen hoe groot de ommekeer moet zijn die Atos moet bewerkstelligen.

Dit is zeker een stoutmoedige stap, die buitengewoon gunstig voor Atos kan uitpakken. En daarmee ook voor het elektronicaconcern Philips dat sinds de fusie van Atos met Philips-dochter Origin de grootste aandeelhouder is. Maar beleggers moeten maar hopen dat het concern beter uit de voeten kan met de aanwinst dan Schlumberger kon.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.