Argentinië: schuldeisers kwart terug

Argentinië wil zijn schuldeisers 25 procent van de oorspronkelijke waarde van de achterstallige schulden terugbetalen. Bezitters van de staatsobligaties reageerden gisteren teleurgesteld op het voorstel.

De Argentijnse minister van minister van Economie, Roberto Lavagna, maakte gisteren het aanbod bekend tijdens de top van de G7, het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank in Dubai.

Argentinië kondigde eind 2001 uitstel van betaling aan, en stopte met het aflossen van schulden en het betalen van rente. De wanbetaling was daarmee de grootste ooit. Volgens schattingen gaat het om een bedrag van tussen 65 miljard euro en 95 miljard euro.

Naar verwachting zal Lavagna volgende maand op roadshow gaan langs financiële centra in onder meer New York, Milaan en Tokio om zijn aanbod uit te leggen aan beleggers. Lavagna zei gisteren echter dat er over de afwaardering van 75 procent van de schulden wat hem betreft niet onderhandeld kon worden.

Obligatiehouders reageerden ontstemd op de voornemens van de Argentijnse overheid. ,,We gaan niet de goede richting op met dit aanbod (...). Het is eenvoudigweg niet genoeg'', zo zei de Italiaanse advocaat Mauro Sandrio, vertegenwoordiger van Italiaanse bezitters van Argentijns schuldpapier, tegenover persbureau AP.

De grootste groep eigenaren van Argentijnse staatsobligaties zijn de Argentijnen zelf. Zij bezitten er ruim 38 procent van. In Europa zijn het Italiaanse en Zwitserse beleggers die ruim vertegenwoordigd zijn onder de bezitters van Argentijns schuldpapier.

Ook Nederlandse banken en pensioenfondsen behoren tot de schuldeisers. Bank en verzekeraar ING bezat eind 2001 voor zo'n 150 miljoen euro aan Argentijns schuldpapier. De bank zegt desgevraagd geen commentaar te willen geven. Het Pensioenfonds Metaal en Techniek heeft eveneens Argentijns schuldpapier in zijn portefeuille. ,,Doel van dit plan zal zijn om het vertrouwen weer te herstellen van de financiële wereld. Wij zien dit vooral als een openingsbod'', zegt een woordvoerder van Mn Services, de vermogensbeheerder van het Pensioenfonds Metaal en Techniek.

In het plan van Argentinië wordt ook voorgesteld om leningen van het IMF `door te rollen' tot 2013. Recentelijk werd al bekend dat Argentinië een overeenkomst had bereikt met het IMF over een schuldensanering. Volgens de Argentijnse president, die de overeenkomst deze maand op een persconferentie bekendmaakte, zou 21,6 miljard dollar aan schulden worden geherfinancierd, waarvan 12,3 miljard schuld aan het IMF.

Het Latijns-Amerikaanse land moet om zijn verplichtingen te voldoen volgend jaar wel een begrotingsoverschot van 3 procent van zijn bruto binnenlands product hebben. Aanvankelijk lag Argentinië overhoop met IMF toen het weigerde zijn leningen aan de organisatie af te lossen.