Ahold houdt bonuscriteria Moberg stil

Ahold wacht tot komend voorjaar met het openbaar maken van het bijgestelde salaris van topman Anders Moberg. Vorige week zijn er afspraken gemaakt over een jaarlijkse bonus van 3,75 miljoen euro.

Moberg heeft overeenstemming bereikt met de commissarissen welke doelstellingen moeten worden gehaald om deze bonus te incasseren. Volgens het laatste jaarverslag gaan de commissarissen Henny de Ruiter en Michael Perry over de beloningen van de Ahold-bestuurders.

De bonus staat los van het jaarsalaris van 1,5 miljoen. Vorige week maakte het supermarktconcern wel bekend dat de nieuwe topman afstand doet van een omstreden gegarandeerde jaarbonus van 1,5 miljoen euro. De bonus zal volledig `prestatieafhankelijk' worden. Ook de ontslagvergoeding zal minder garanties bevatten.

Een woordvoerder van Ahold zegt dat de informatie over Mobergs beloning in het Amerikaanse jaarverslag over 2003 zal staan dat naar verwachting in mei 2004 zal uitkomen. Ahold moet nog met zijn jaarverslag en jaarcijfers over 2002 komen. Het resultaat wordt volgende week bekend en het jaarverslag naar verwachting over twee weken, zo liet een woordvoerder vanochtend weten. Hij kon niet aangeven waarom de informatie over Mobergs beloning niet eerder bekend wordt gemaakt.

De van Ikea afkomstige Anders Moberg is na een boekhoudschandaal bij Ahold in mei aangetreden als opvolger van Cees van der Hoeven om het concern uit de problemen te halen. Ahold maakte eerder deze maand op een rumoerig verlopen aandeelhoudersvergadering de beloning van de nieuwe topman bekend. De variabele beloning was toen afhankelijk van ,,nader overeen te komen doelstellingen''.

Bestuurder Dudley Eustace, die in maart van dit jaar als tijdelijk financieel directeur in dienst kwam, blijft aan Ahold verbonden. Sinds het aantreden van de nieuwe uit Finland afkomstige financieel directeur Hannu Ryöppönen op 4 september blijkt Eustace nu ,,gewoon lid van de raad van bestuur'' te zijn geworden zonder portefeuille. Eustace heeft een ,,ondersteunende'' functie en ,,blijft voorlopig'', volgens een woordvoerder.

Het is onduidelijk wanneer Eustace zal vertrekken en wat hij verdient. Van de beloning van Eustace is alleen bekend dat de Brit 100.000 aandelen Ahold heeft ontvangen.

President-commissaris Henny de Ruiter, die binnenkort aftreedt en bijna een half jaar als tijdelijk topman functioneerde, heeft geen vergoeding gekregen voor zijn activiteiten. ,,Er is niets over afgesproken en er is hem ook niets aangeboden'', zegt een woordvoerder van De Ruiter.

Volgens Ahold heeft de in mei vertrokken topman Jim Miller van de Amerikaanse cateringdochter US Foodservice, waar de winst de afgelopen jaren bijna 1 miljard euro te hoog werd voorgesteld, geen vertrekpremie meegekregen.

Het beloningspakket van advocaat Peter Wakkie, die in oktober tot de raad van bestuur van Ahold zal toetreden, wordt eveneens op een nader te bepalen tijdstip bekendgemaakt.

    • Jeroen Wester