West Wing wint Emmy Award voor tv-drama

Niet 24, niet Six Feet Under, niet The Sopranos, maar West Wing heeft de Emmy voor dramaseries gewonnen. Voor de vierde keer was de reeks over de president van de VS en zijn staf de beste in zijn genre.

Zondagavond werden voor de 55ste maal de Emmy's voor Amerikaanse tv-producties uitgereikt. Alleen Amerikaanse producten mogen meedoen, voor de internationale markt en dagtelevisie zijn aparte competities. Tijdens de ceremonie in Los Angeles parodieerden verschillende acteurs – waaronder Garry Shandling – de kus van Madonna en Britney Spears bij de MTV Awards vorige maand.

West Wing (volgend jaar terug op RTL5) mag dan volgens de vakjury de beste dramaserie zijn, het best geacteerd wordt er in het maffia-familiedrama The Sopranos van David Chase. De hoofdrolspelers, James Gandolfini en Edie Falco, kregen de prijs voor beste mannelijke en vrouwelijke hoofdrol en Joe Pantoliano was de beste acteur in een bijrol. Ook de scenarioprijs ging naar The Sopranos (hier vanaf 26 april weer te zien bij de Vara).

Vooral voor Six Feet Under (NPS), een spits en geestig drama over twee broers die een uitvaartbedrijf leiden, was de uitslag teleurstellend: de serie won slechts een onderscheiding voor de casting. De politieke thrillerserie 24 moest het doen met Emmy's voor beste muziek en montage.

Bij Monk, over een neurotische detective met smetvrees, won hoofdrolspeler Tony Shalhoub de Emmy voor beste acteur in een comedyserie. Monk zal te zien zijn op een van de SBS-zenders. Beste comedy-actrice was Debra Messing, Grace in de serie Will & Grace rond een jonge vrouw en haar homoseksuele huisgenoot (Net5). Everybody loves Raymond (RTL4) won de prijs voor beste comedy.

Beste miniserie was het science fiction-drama Taken van producent Steven Spielberg, die vorig jaar in dezelfde categorie won als producent van het oorlogsdrama Band of Brothers. Bij de talkshows werd David Letterman na vijf jaar verslagen door nieuwkomer John Stewart van het abonneekanaal Comedy Central. Beste tv-film was Door to Door over een handelsreiziger met een hersenaandoening gespeeld door William H. Macy.

De uitslag was een tegenslag voor het abonneekanaal HBO, dat 109 nominaties in de wacht had gesleept en veel geld en tijd had besteed aan promotie. Toch won HBO 18 Emmy's, twee meer dan de beste landelijke zender CBS.