Volleybalsters verslaan Italië

De Nederlandse volleybalsters hebben afgelopen weekeinde op het Europees kampioenschap in Turkije wisselvallige prestaties geleverd. De ploeg van bondscoach Frigoni verloor zaterdag met 3-2 van Polen en won gisteren met 3-0 van wereldkampioen Italië.

In de Turkse kustplaats Antalya begon Nederland zwak tegen Polen. Na een serie fouten raakte Oranje volledig in paniek. De speelsters liepen in de Dilek Sabanci Sports Hall wanhopig door elkaar heen. Na twee verloren sets kwam Nederland nog wel terug en forceerde het een vijfde set. De Poolse vrouwen hadden een langere adem.

Chaïne Staelens begon tegen Polen na tweeënhalf jaar blessureleed voor het eerst weer op een titeltoernooi in de basis. Hoewel Frigoni na afloop achter zijn keuze bleef staan, pakte zijn gok verkeerd uit. De aanvalster kreeg de bal tegen de sterk verdedigende Poolse vrouwen niet tegen de grond.

De nederlaag tegen Polen was zeker niet alleen aan Staelens te wijten. Alle speelsters bleven onder hun niveau. In een stevige praatsessie maakten ze elkaar er zaterdagavond van bewust dat ze op deze manier zeker geen medaille zouden halen.

In Italië had Nederland gisteren in de tweede EK-wedstrijd de perfecte tegenstander voor een revanche. Oranje had tegen de wereldkampioen en nummer twee van het vorige EK niets te verliezen. Titia Sustring greep op de plaats van Staelens haar kans zich te bewijzen. De speelster van het Belgische Tongeren volleybalde een uitstekende wedstrijd.

Nederland had de wedstrijd tegen het zwak spelende Italië vanaf het eerste moment in handen. Na de teleurstellende openingswedstrijd was bondscoach Frigoni verbaasd door het sterke optreden tegen Italië, de ploeg die hij zelf jarenlang onder zijn hoede had. ,,Ongelooflijk'', jubelde de Italiaanse coach van Nederland. ,,Dit was onze beste wedstrijd van het jaar. Helaas is het probleem met dit team dat ze niet altijd dit niveau kunnen halen. Ik heb er vertrouwen in dat dit steeds vaker gaat gebeuren. Hopelijk kan het team dit de rest van het toernooi laten zien'', aldus Frigoni.