VN in Bagdad opnieuw doelwit van aanslag

Het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Bagdad is vanochtend opnieuw doelwit geweest van een aanslag. Deze volgde op verscheidene aanvallen op Amerikaanse militairen in en buiten de stad en een aanslag op een vrouwelijk lid van de Iraakse regeringsraad in het afgelopen weekeinde.

Bij de zelfmoordaanslag bij de toegang tot een parkeerplaats bij het VN-hoofdkwartier kwamen de dader en een Iraakse bewaker om het leven. Er werden 17 mensen gewond, onder wie twee Iraakse leden van de VN-staf.

Volgens zegslieden had de dader, die een gordel met explosieven droeg en nog een bom van 25 kilo in zijn auto had verborgen, het hoofdkwartier zelf op het oog. Maar hij kon dat niet bereiken wegens de veiligheidsmaatregelen die zijn verscherpt sinds de aanslag van vorige maand, waarbij meer dan 20 mensen om het leven kwamen. Onder hen was de topgezant van de VN in Irak, Sergio Vieira de Mello.

De VN hebben na deze aanslag hun aanwezigheid in Irak – destijds ongeveer 600 buitenlanders in heel Irak – aanzienlijk teruggebracht.

Ook andere internationale hulporganisaties hebben een groot deel van hun buitenlandse staf geëvacueerd.

Zaterdag was Akila al-Hashimi, lid van de Iraakse regeringsraad, doelwit van een aanslag. Zij liep zware verwondingen op toen zes bebaarde mannen vanuit een pickup truck in de buurt van haar woning het vuur openden op de auto waarin zij zat. Dr. Hashimi zou niet meer in levensgevaar zijn.

Leden van de Iraakse regeringsraad zijn bedreigd omdat ze met de Amerikaanse bezettingsautoriteiten samenwerken. Eerder hebben sommigen van hen wel geklaagd dat ze onvoldoende werden beschermd.

Hashimi, een van drie vrouwen in de raad, is een carrièrediplomaat. Zij is een sterke kandidaat om tezijnertijd Iraks vertegenwoordiger in de Verenigde Naties te worden.

Ahmed Chalabi, deze maand voorzitter van de regeringsraad, gaf ,,resten van het Ba'athistische regime en Saddams moordenaars'' de schuld van de aanslag. De politie wilde niet zeggen wie er achter de aanslag zou kunnen zitten. Er zijn nog geen arrestaties verricht.

Afgelopen zaterdag werden ook twee Amerikaanse militairen gedood en 13 gewond bij een mortieraanval op een Amerikaanse legerbasis bij de Abu Ghraib gevangenis aan de westelijke rand van de Iraakse hoofdstad.

Even eerder was een Amerikaanse militair gedood toen een bom ontplofte bij Ramadi, 100 kilometer ten westen van Bagdad.

In totaal zijn nu 78 Amerikaanse militairen bij gewelddaden gedood sinds 1 mei van dit jaar, toen president Bush de gevechtsfase van de oorlog voor beëindigd verklaarde.

Vanochtend ontplofte een voertuig bij een Iraakse politiepost in Mosul, in het noorden van Irak. Volgens getuigen waren er verscheidene slachtoffers.