Top-antiek voor jong, koopkrachtig publiek

Zeventig kunst- en antiekhandelaren staan dit jaar op Eurantica in Antwerpen. Brussels kleine broertje heeft grote ambities. `Verzamelaars van nu willen topkwaliteit'.

Een grote, hoge hal en daarin met weelderige decoraties, antieke meubelen, barokke spiegels en tafelzilver ingerichte stands. Dat is de eerste indruk die de bezoeker krijgt van de kunst- en antiekbeurs Eurantica in het Bouwcentrum van Antwerpen. De beurs, die voor de vijfde keer wordt gehouden, wil groeien en is bezig zich internationaal te profileren. De toelatingseisen zijn aangescherpt, de keuring is strenger dan ooit en wie niet meer aan de criteria voldoet gaat er onherroepelijk uit.

Dit jaar doen zeventig Belgische, Duitse en Nederlandse kunst- en antiekhandelaren mee. Er zijn twaalf Nederlandse stands. ,,Twintig antiquairs van vorig jaar zijn vervangen. We hebben nu zestig exposanten van internationaal niveau, vijf moeten zich nog verbeteren en vijf mogen volgend jaar niet terugkomen,'' zegt beursmanager Sorella Acosta. ,,We streven naar een diverse, eclectische beurs.'' `De reis' is het thema voor dit jaar, en exposanten zijn gevraagd hun selectie daarop aan te passen. Zo nam antiquair Jan Roelofs uit Amsterdam een collectie bijzonder gedecoreerde 15de- en 16de-eeuwse reiskoffers mee.

Eurantica Antwerpen is het kleinere broertje van de gelijknamige, twee keer zo grote beurs in Brussel, die in maart wordt gehouden. Het aanbod varieert van archeologische voorwerpen tot etnografica, antieke meubelen, tapijten, boeken, schilderijen, porselein en juwelen. Acosta: ,,De sector moderne schilderkunst willen we nog uitbreiden, maar niet tot de hedendaagse kunst. Daarvoor is erde moderne kunstbeurs Art Brussels.''

De beurs is gegroeid van 12.000 bezoekers vijf jaar geleden tot 17.000 in 2002. Dit jaar worden er 20.000 verwacht. De objecten zijn over het algemeen minder prijzig dan die op gerenommeerde beuzen als Tefaf in Maastricht of PAN Amsterdam. ,,Soms worden dezelfde stukken hier in Antwerpen voor een lagere prijs aangeboden dan op de Tefaf,'' zegt Acosta. Het is ook geen beurs waar de Chagalls en de Ruijsdaels om de aandacht strijden, zoals in Amsterdam en Maastricht. Er is wel een groot aanbod van 18de- en 19de-eeuwse Belgische schilders, met uitzondering van exposanten als Douwes Fine Art uit Amsterdam, die onder meer Vlaamse en Nederlandse Oude Meesters brengt.

Hoewel in België meer wordt verzameld dan in Nederland – vooral etnografica uit de voormalige koloniën is erg gewild – gaat ook daar de hand op de knip. Acosta: ,,De antiekbeurs in Brugge is zelfs geannuleerd. De verzamelaars van nu willen topkwaliteit, voor de middenklasse ligt het moeilijk.'' Eurantica heeft een team van vijftien externe deskundigen, dat elk object op kwaliteit en authenticiteit beoordeelt. Tijdens de beurs blijven vijf experts beschikbaar om kopers te adviseren en echtheidscertificaten af te geven.

Vooral de juweliers deden goede zaken op de eerste dag. Eurantica trekt veel Nederlandse bezoekers, met een groot aandeel van de `Nederbelgen'. ,,Negentig procent van het publiek komt op uitnodiging van de exposanten. Zelf hebben we ook bestanden van antiekliefhebbers, en we benaderen lezers van kunstbladen,'' zegt Acosta. ,,We richten ons, behalve op de traditionele antiekverzamelaars, op een jong, koopkrachtig publiek. We willen laten zien dat je antiek heel goed kunt integreren in een modern interieur.'' Voorbeelden daarvan zijn te zien bij St. Grusenmeyer uit Antwerpen met fraai belichte beelden uit China en Zuid-Oost Azië, bij Tom Desmet uit St. Peters Leeuw die onder meer stenen tuinbeelden heeft, en bij het om zijn terracotta beelden befaamde Pranger Oriental Art, een vaste exposant op PAN en Tefaf, maar nieuw op deze beurs. ,,Wij zijn door de organisatie benaderd omdat ze hoge kwaliteit zochten'', zegt Edward Pranger. ,,Omdat de PAN dit jaar pas in december wordt gehouden konden we meedoen. Dit is een leuke, diverse beurs met mooie stands. En ze doen erg hun best om hem te verbeteren.''

Eurantica Antwerp, Bouwcentrum, Jan van Rijswijcklaan, 191, Antwerpen. T/m 28 sept. Dag 14-19u, za en zo 11-19u, do 25 sept Nederlandse avond tot 22u. Entree €10,- (di Ladies' Day: gratis voor vrouwen). www.eurantica.be

    • Gerda Telgenhof