Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Het kabinet schaft het fiscale stimuleringsbeleid voor de Nederlandse filmindustrie af. In 2Vandaag reacties van teleurgestelde producenten, regisseurs en acteurs. Daarnaast aandacht voor de rechtszaak tegen de moeder van de zeven maanden oude baby Arjun die onder verdachte omstandigheden in bad verdronk. Ned. 2, 17.59-19.20u.

Netwerk. De Belgische gezondheidszorg kent nauwelijks wachtlijsten. De Nederlandse chirurg Maurits de Brauw deed een vergelijkend onderzoek tussen Nederlandse en Belgische ziekenhuizen. Daaruit blijkt dat Belgische ziekenhuizen met minder geld en minder personeel toch efficiënter werken. Ned.1, 20.30-21.07u.

Nova/Den Haag vandaag. Studio-interview met Anthony Godett, de omstreden leider van de Antilliaanse partij FOL, en broer van de Antilliaanse premier Mirna Godett. Te gast zijn verder de regisseurs Eddy Terstall, Johan Nijenhuis en Maria Goos. Zij discussiëren over het afschaffen van het fiscale stimuleringsbeleid voor de Nederlandse filmindustrie. In Den Haag vandaag aandacht voor de hoorzittingen van de Commissie Onderzoek Integratiebeleid. Ned.3, 22.20-23.10u.

Barend & Van Dorp. Te gast is Johan Kramer van het reclameduo KesselsKramer. Hij komt praten over The Other Final, een documentaire over de voetbalfinale vorig jaar tussen de twee laagst geklasseerde landen op de FIFA-ranglijst, Bhutan en Montserrat. De documentaire won diverse prijzen in het buitenland en gaat nu in Nederland in première. RTL4, 22.30-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Nieuw Economisch Peil. Afl.: Hoe meer zieken, hoe meer winst. Over de winstmakende Rhön Klinikum AG in het Duitse Bad Neustadt. De dertig aangesloten ziekenhuizen zijn beursgenoteerd en geven hun personeel elk jaar een winstuitkering. Hoe kan dat? Ned.3, 20.03-20.33u.

Kwesties. Afl.: Eén man, zes vrouwen, 29 kinderen. In de Amerikaanse staat Utah leven naar schatting 50.000 mormoonse polygamisten. Een van hen is Tom Greene, die met zijn zes vrouwen en 29 kinderen in een woonwagenpark woont. Canvas, 21.00-21.40u.

Dokwerk: De school draait door. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.03-22.00u.

NCRV-Dokument: Zomerkanjers. Wat gebeurt er met iemand die van het ene op het andere moment miljonair wordt? Filmmaker Thom Verheul maakte een tweedelige documentaire over zes inwoners van het Zeeuwse Oostburg, die in de zomer van 2001 miljonair werden door de Postcodeloterij. Vandaag het eerste deel. Ned.1, 23.05-23.50u.

INFORMATIEF

The Huw Wheldon memorial lecture. Lezing van BBC-journalist Rageh Omaar over zijn ervaringen tijdens tweede Golfoorlog in Irak. Hij houdt de lezing ter gelegenheid van het congres van de Royal Television Society in Cambridge. BBC2, 0.20-1.00u.

FILM

Eraser (Chuck Russell, 1996, VS). Even vlot als voorspelbaar spionage-actie-vehikel voor Arnold Schwarzenegger. Hij beschermt Vanessa Williams tegen schurk James Caan. SBS6, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

The Man Who Knew Too Little (Jon Amiel, 1997, VS). Melige spionagekomedie met Bill Murray als onnozele Amerikaan die in Londen Russische maffiosi en Engelse geheim agenten abusievelijk voor ingehuurde acteurs houdt. BBC1, 0.05-1.40u.

Kiss Me, Guido (Tony Vitale, 1997, VS/Engeland). Situatie-komedie waarin Nick Scotti als werkloos acteur per ongeluk in de gay scene van Manhattan verzeild raakt. BBC1, 1.40-3.05u.

RADIO

Kunststof. Te gast is Tom Barman, zanger/gitarist van de Belgische band dEUS. Met Anyway the wind blows, een musicalachtig relaas over het leven van acht Antwerpse jongeren, maakt hij nu zijn filmdebuut. Radio 1, 19.04-20.04u.

De avonden. De Amerikaanse psycholoog/filosoof Steven Pinker schreef The blank state (naar het Nederlands vertaald als: Het onbeschreven blad), over de vraag in hoeverre de geest van een pasgeboren kind een onbeschreven blad is. In de studio een gesprek hierover met psycholoog/filosoof Jaap

van Heerden. 747 AM, 22.02-00.02u.

De 747-documentaire. Afl.: De kathedraal op de Veluwe. Ergens op de Veluwe ligt een dorp met een merkwaardige naam: Radio Kootwijk. Het verrees nadat er in 1923 een zendstation was opgericht. Radio 1, 0.04-0.45u.