Springruiters voorkomen degradatie Super League

Het Nederlandse springruiterkwartet begon sterk aan de finale van de Super League, maar na de tweede manche viel de droom in duigen.

Na de eerste manche in de finale van de Super League voor springruiters had Nederland in Barcelona nog uitzicht op een eervolle klassering. In de tweede ronde viel het doek. Uiteindelijk werd het team van bondscoach Bert Romp slechts zevende en beëindigde het de wedstrijd op een zesde plaats. Frankrijk won de competitie, terwijl de Duitsers het dagsucces opeisten. Zweden degradeerde.

Nederland deelde na de eerste manche de eerste plaats met Duitsland en de verrassend sterke Italianen, die ook tegen degradatie vochten. Maar in de tweede ronde lieten de Nederlanders de balken rollen. Eric van der Vleuten wierp met Audi's Jikke twee balken uit de ondersteuning. Die prestatie werd gedurende die tweede omloop geëvenaard door Jan Tops met Roofs en Gert-Jan Bruggink met Joel. Albert Zoer hield met de fantastisch springende merrie Lowina de schade beperkt tot één springfout.

Opvallend was dat winnaar Frankrijk als laatste eindigde, net achter Ierland, die in de eindstand de tweede plaats deelde met Duitsland. De Franse chef d'equipe Jean Maurice Bonneau had daar een logische verklaring voor: ,,Na zeven wedstrijden in deze competitie en een EK, alsmede een landenwedstrijd in het Canadese Calgary, heb ik bijna geen paarden of ruiters meer tot mijn beschikking. Ik ben hier aan de start gekomen met een team dat ik normaal als C- of D-equipe zou willen betitelen.''

In de Super League wedstrijdenreeks, vroeger landenwedstrijd genoemd, starten steeds acht landen met teams van vier ruiters en paarden in twee manches per wedstrijd. Het land dat na acht wedstrijden als laatste eindigt, degradeert. De winnaar van de reeks van zeventien landenwedstrijden die niet meetellen in de Super League, mag volgend jaar starten in de Super League. Voor een land als Duitsland is het niet moeilijk om steeds een sterk team in de Super League aan de start te brengen. Voor kleinere landen als Nederland en België, maar ook Zweden en Italië, is dat wel een lastige klus.

,,Deze kleine landen hebben niet voldoende topcombinaties. Daardoor moeten ze hun beste paarden en ruiters té veel en té vaak inzetten'', stelt Henk Nooren, die de na het beëindigen van zijn internationale springcarrière ruiters uit vele landen heeft getraind. Nu begeleidt Nooren de Zweedse ruiters. ,,Zweden had zich ten doel gesteld zich in deze Super League te handhaven, om volgend jaar door wedstrijden als deze goed voorbereid aan de start te komen van de Olympische Spelen. Want alle wedstrijden die voor dit Super League klassement meetellen zijn de mooiste en beste wedstrijden van het jaar. Daar vind je dan dus ook de goede concurrentie, die een optimale voorbereiding op internationale kampioenschappen mogelijk maakt.'' Nooren loopt zich nu, na de degradatie, af te vragen hoe hij zijn team optimaal voorbereid in Athene aan de start moet krijgen. ,,We hebben best een goed team. Vorig jaar werden we op het WK nog tweede, net als een jaar eerder op het EK, en dan nu degradatie! Dat is meer dan balen. Daar ben ik echt ziek van'', stelde hij. Voor een andere Nederlander was het wel feest. Hans Horn, de oud-bondscoach van Nederland die in Italiaanse dienst is, stelde klassebehoud zeker door derde te worden in de finalewedstrijd.

Volgens George de Jong, directeur van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond (KNHS), zou in de Super League veel meer geld te verdienen moeten zijn, omdat het dan voor ruiters en eigenaren van paarden interessanter wordt de wedstrijden een grotere prioriteit te geven. ,,De paarden lopen nu ook de nodige wedstrijden naast de Super League, omdat dit financieel interessant is'', zegt De Jong. Hij denkt dat het mede daardoor moeilijk wordt steeds de minstens tien ruiters met ieder minimaal twee toppaarden ter beschikking te hebben die nodig zijn om een Super League-seizoen succesvol af te maken. De Jong: ,,Daardoor kun je wisselen. Maar welk land behalve Duitsland heeft nu al zo'n brede top? Geen enkel!''

    • Jacob Melissen