Overtuigend `ja' van Letten tegen de EU

In Letland hebben de kiezers afgelopen zaterdag op overtuigende wijze ingestemd met de toetreding van Letland tot de Europese Unie. In het referendum stemde 67 procent van de kiezers voor het Letse EU-lidmaatschap; 32,2 procent stemde tegen. De opkomst was met 72,5 procent naar Letse begrippen zeer hoog.

Het was de negende en laatste volksstemming in de tien landen die volgend jaar tot de Europese Unie toetreden; op Cyprus wordt niet gestemd. Een duidelijk opgeluchte premier Einars Repše feliciteerde zichzelf en de Letten met het resultaat van het referendum. Gekleed in een blauw EU-T-shirt verzekerde hij dat de Letten ,,op het beslissende moment'' hebben geweten wat te doen. Ook president Vaira Vike-Freiberga was blij met wat ze noemde ,,een succesvolle en correcte beslissing''. ,,Voor Letland is dit de laatste punt achter de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog'', aldus Vike-Freiberga. De uitslag van het referendum, zo stelde ze, betekent het eind van de verdeling van Europa zoals die in 1939 door het Molotov-Ribbentrop-pact werd ingesteld; in dat pact verdeelden de Sovjet-Unie en nazi-Duitsland Oost-Europa en werd het onafhankelijke Letland aan de Sovjet-Unie `toegewezen'.

Letland heeft lang bekend gestaan als euro-sceptisch; met name het argument dat het land nauwelijks een decennium nadat het zijn onafhankelijkheid en soevereiniteit heeft heroverd, weer een deel van die soevereiniteit gaat afstaan aan verre bureaucraten, woog lang heel zwaar. Voor veel Letten gaf uiteindelijk het argument, dat het lidmaatschap van de EU de kwetsbaarheid jegens Rusland verkleint, de doorslag. Veel staatsburgers van Russische afkomst stemden overigens tegen het EU-lidmaatschap. In de stad Daugavpils, de tweede stad van het land en een stad waar de niet-Letten de meerderheid vormen, stemde 52 procent tegen het EU-lidmaatschap van Letland.

De Europese Unie was blij met de uitslag van het Letse referendum. ,,We verwelkomen een land dat op natuurlijke wijze bij ons hoort en we vertrouwen erop dat Letland de Europese Unie zal verrijken en versterken'', aldus Europees commissaris Günter Verheugen.