Nieuwe baas Wall Street voor 1 dollar

De nieuwe bestuursvoorzitter van de Amerikaanse New York Stock Exchange (NYSE) gaat heel wat salaris inleveren ten opzichte van zijn voorganger. Voormalig topman Richard Grasso kreeg vorige maand 140 miljoen dollar aan `uitgestelde salaris- en pensioenrechten' uitgekeerd. Bovendien heeft hij nog recht op 48 miljoen dollar. Grasso vertrok vorige week na groeiende kritiek op zijn beloningspakket. Gisteren kondigde de NYSE een opvolger aan die 1 dollar (88 eurocent) per jaar zal gaan verdienen en geen afvloeiingsregeling heeft bedongen.

Zijn tijdelijke opvolger, John Reed, is voormalig topman van de Amerikaanse Citigroup. Reed streeft ernaar om nog voor eind van dit jaar een permanente opvolger te vinden. Daarnaast ziet hij het als een belangrijke taak om het bestuursmodel van de Amerikaanse aandelenbeurs te verbeteren. Gisteren hintte hij al op het verkleinen van de raad van commissarissen van NYSE.

Er was de afgelopen weken groeiende kritiek van pensioenfondsen, bankiers en politici op de organisatie van de belangrijkste beurs ter wereld. Een groot deel van de commissarissen die de omstreden beloning van Grasso vaststelden, zijn werkzaam bij grote Amerikaanse concerns waarop de beurs toezicht houdt.

Reed was nauw betrokken bij de fusie tussen de Citicorp en het financiële conglomeraat Travelers Group tot Citigroup. In 2000 verliet hij de financiële instelling na een machtsstrijd met huidig topman Sandy Weill. Bij Citicorp was Reed onder meer drijvende kracht achter de snelle verbreiding van pinapparaten.

Grasso's beloningspakket van in totaal 188 miljoen dollar is ook voor Amerikaanse begrippen royaal. De meeste topmannen van financiële concerns als Goldman Sachs of Merrill Lynch verdienen minder dan de voormalige topman van de Amerikaanse beurs.