NAC straft gemakzucht van Ajax af

`Titelkandidaat op bezoek' stond er gisteren als aankondiging op de cover van het programmaboekje bij NAC-Ajax. Dit vooruitzicht stimuleerde de Bredase gastheer zo kort voor het lang verwachte UEFA-Cupavontuur tegen Newcastle United tot grote daden. Ajax mocht blij zijn met `slechts' een 4-2 nederlaag. Na de kleine nederlaag tegen AC Milan dacht het team van coach Koeman in het Brabantse zonnetje te kunnen freewheelen en die instelling werd genadeloos afgestraft. Weg voorsprong op PSV, weg koppositie in de eredivisie.

Koeman was furieus. Nog nooit had hij zoveel wanorde gezien in de defensie van zijn elftal. ,,Normaal gesproken geven wij weinig kansen weg'', foeterde hij. ,,Dat hebben we in Milaan nog laten zien. Dit ligt echt aan de instelling van de spelers. Die waren niet bij de les. Ik ben heel boos over de wijze waarop we hebben verloren. De tweede helft was ontluisterend.''

Er werd volgens de trainer onvoldoende scherp gedekt. Maar het was tevens wrang voor Koeman dat twee van zijn aankopen, Escudé en Sonck, nadrukkelijk faalden. De eerste was niet opgewassen tegen de snelheid van NAC-uitblinker Elmander en maakte enkele keren taxatiefouten, de tweede viel als spits nauwelijks op een goede actie te betrappen. Escudé haalde het einde van de wedstrijd niet omdat Koeman bij een 2-0 achterstand met vijf aanvallers ging spelen en drie verdedigers. ,,Met vier man achterin ging er ook veel mis. Dan heb ik zoiets van: zoek het daar dan verder ook maar uit.''

Het is de verder de vraag hoe lang Koeman de Belgische topscorer Sonck nog de hand boven het hoofd houdt. De wanhoop bij de weliswaar hardwerkende spits na elke mislukte actie doet denken aan de lijdensweg die Machlas doormaakte. Al is Sonck een betere voetballer dan de Griek, hij kan zijn voorganger Mido niet doen vergeten. Koeman: ,,Voor Wesley is het nu het beste dat ik hem zoveel mogelijk laat spelen. Maar er komt een moment dat ik voor iets anders moet kiezen.''

Ibrahimovic is het enige alternatief. In een systeem met twee spitsen zou Van der Vaart in plaats van linkshalf weer als schaduwspits kunnen opereren achter de Zweedse Joegoslaaf. Maar Ibrahimovic, die gisteren als invaller fraai scoorde, heeft een slepende liesblessure en kan niet maximaal worden belast. De centrumspits mag hopen dat hij naar aanleiding van de tv-beelden niet weer een schorsing aan zijn broek krijgt, omdat hij Koning natrapte. De overtreding bleef echter door arbiter Vink onbestraft.

Pijnlijk was verder voor Koeman dat twee spelers die hij naar NAC liet vertrekken als huurlingen, tegen zijn team scoorden. Boukhari bracht NAC al vroeg op voorsprong. De linkerspits was bij Ajax overbodig geworden na de komst van Soetaers. Hij trof doel met zijn rechterbeen. Stefano Seedorf, een neefje van Clarence, gaf Ajax in de slotminuut de genadeklap.

Als geslagen honden vluchtten de spelers van Ajax na de wedstrijd de bus in. Een verslaggever probeerde doelman Lobont, de beste Ajacied nog wel, in het Engels uit te leggen wat gatenkaas in voetbaltermen betekent, maar dat kon de Roemeen allerminst waarderen. Trainer Koeman heeft vandaag heel wat te evalueren met zijn spelers. Als handleiding een overzicht van de chaotische taferelen in de defensie van Ajax.

1-0: Na een zware overtreding van Van der Vaart trapt Fehèr de bal voor het doel. Escudé kopt onder de bal door, Boukhari staat vrij om 1-0 te maken.

Kans 1: Maxwell schuift bal in de voeten van Elmander die naast schiet.

Kans 2: Na een steekbal van Slot loopt Boukhari van Trabelsi weg en geeft voor. Elmander staat vrij voor Yakubu, Lobont redt met de voet.

Kans 3: Een voorzet van Seedorf kan Elmander vrij inkoppen ondanks de aanwezigheid van Yakubu.

2-0: Escudé loopt tegen Slot op, Elmander heeft vrije doorgang en schuift de bal in de linkerhoek.

Kans 4: Elmander passt op Diba die vrijkomt voor het doel ten onrechte wordt afgefloten voor buitenspel.

3-0: Elmander kan tussen Trabelsi en Yakubu de voorzet van Fehèr vrij inkoppen.

Kans 5: Boukhari schiet van dichtbij op Lobont.

Kans 6: Yakubu wordt uitgespeeld bij een combinatie tussen Elmander en Diba. Elmander schiet in vrije positie op Lobont.

Kans 7: Elmander tikt de bal simpel langs Trabelsi, verslaat hem op snelheid, maar Lobont redt weer.

Kans 8: Boukhari mag van Trabelsi na een paar schijnbewegingen voorzetten, Slot mist voor open doel.

Kans 9: Boussaboun schiet na een paar korte combinaties van NAC in het strafschopgebied van Ajax op Lobont.

4-2: Seedorf wordt vrijgespeeld door Boussaboun, er zijn geen verdedigers van Ajax, alleen Pienaar loopt mee.

Conclusie: een zeldzaam collectieve wanprestatie van Ajax.

Lokhoff: pagina 15

NAC 4

Ajax 2

Ruststand 1-0. 7. Boukhari 1-0, 46. Elmander 2-0, 57. Elmander 3-0, 70. Sikora 3-1, 72. Ibrahimovic 3-2, 90. Seedorf 4-2. Schds: Vink. Tsch: 16.000. Gele kaart: Féher (NAC).

    • Erik Oudshoorn