Met kistjes en baret vechten tegen het antisemitisme

De Joodse Defensie Liga paradeerde gisteren in uniform en met vlaggen door Den Haag. Dat gaf nogal wat beroering bij omstanders. Op joodse en Marokkaanse websites liepen de emoties op.

Het zijn niet meer dan dertig zwijgende mannen, die door de drukke binnenstad van Den Haag paraderen. Veel grote, veel jonge mannen, gelijk gekleed. Kistjes aan de voeten, baret schuin op het hoofd, grote zwarte zonnebrillen. Bij het Binnenhof staan ze stil. En meer dan van hun logo's van vuisten op blauwe jacks en van de wapperende vlaggen gaat de dreiging uit van dat zwijgen.

Het zijn leden van de Joodse Defensie Liga (JDL), een Nederlandse afdeling van de internationaal opererende Jewish Defense League. Ze willen joden in Nederland fysiek beschermen tegen antisemitische uitingen. En Israël zou volgens hen geheel aan het Israëlische volk moeten toebehoren, inclusief de Palestijnse gebieden. Voor dat laatste demonstreren ze: tegen de internationale routekaart die volgens Bush vrede in het Midden-Oosten moet brengen. `Stop the roadmap', staat op het spandoek waarachter ze zich verzameld hebben.

Ze lopen om één uur `s middags van het Malieveld in Den Haag naar de Israëlische ambassade, via de Amerikaanse ambassade komen ze bij het Binnenhof uit. Bij iedere stop roepen ze de desbetreffende regering op zich achter hun standpunten te scharen. Maar meer dan dat ze een statement willen maken, willen ze vandaag laten zien dat JDL-Holland, zoals de Nederlandse tak heet, bestaat.

Passanten reageren emotioneel. Ze doen stappen naar voren om te horen wat deze mannen te vertellen hebben en doen dan passen terug, om hun gezelschap erover te vertellen. Bij de meesten roepen de geuniformeerde mannen weerstand op. ,,Afschuwelijk'', zegt psychotherapeut Hans Paternotte (59). ,,Die kistjes, de uniformen, de vlaggen, dit doet fascistisch aan.'' Maatschappelijk werkster Mineke de Beus (58), die bij hem staat, zegt dat ,,als deze groep mannen al een positieve boodschap heeft, dit door hun presentatie niet overkomt''.

Huisschilder Ad Snijders loopt achter de optocht aan omdat hij toevallig dezelfde kant op moet. ,,Ik weet: als je niets doet, gebeurt er niets. Maar die outfits en die uitstraling, dit heeft niets met vrede te maken.''

Een vrouw sluit zich onderweg bij de stoet aan. Ze heet Annie, is 53, en zegt nooit te demonstreren. Voor de stille tocht na de dood van Pim Fortuyn maakte ze een uitzondering. En nu. ,,Joden worden aan alle kanten aangevallen'', zegt ze. ,,Nu hebben ze het weer moeilijk in Nederland. Moslims maken joden het leven zuur.''

Op joodse en Marokkaanse websites liepen de discussies dit weekend hoog op over die JDL. Op de website van het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) konden bezoekers reageren op de stelling `Het optreden van de Joodse Defensie Liga in Nederland moet worden afgekeurd'. Nee, antwoordde 60 procent van de 108 stemmers.

Op de Marokkaanse website Maroc.nl worden bezoekers opgeroepen een verzoek om Kamervragen in te dienen. ,,Als bekend zou zijn dat een organisatie als de AEL aanslagen pleegde op joodse instellingen zou het nooit geaccepteerd worden in Nederland'', merkt een bezoeker op.

De Arabisch Europese Liga (AEL) plaatste gisteren een reactie op haar website waarin zij de Nederlandse regering waarschuwt voor ,,deze extreem gevaarlijke terreurorganisatie''. De partij roept politici op ,,gepaste maatregelen'' te nemen om ,,burgers te beschermen''.

Om twee uur zegt Philip Awuy (54), oprichter van de JDL, dat hij tevreden is over de demonstratie. De JDL'ers hebben de instructies van Vadim Otto van de `ordedienst' voorafgaand aan de tocht ter harte genomen. ,,De politie helpt bij een eventuele aanval'', zei hij. ,,Wij gaan niet op provocaties in. Wíj zijn gewoon netjes.'' Dat de optocht toch provoceerde, dat gelooft Awuy wel. Dat wilden JDL'ers ook laten zien vandaag, dat ze niet bang zijn.

    • Esther Rosenberg
    • Danielle Pinedo