Legioen laat zwalkend Feyenoord vallen

Als scheidsrechter Temmink gisteren volgens de regels had gefloten, zou hij PSV een doelpunt hebben onthouden en Feyenoord een strafschop hebben gegeven. Rekenkundig gezien had de topper in de Kuip dan in een gelijkspel kunnen eindigen en niet in een 3-1 zege voor de nieuwe koploper in de eredivisie. Het getuigde van realiteitszin dat de verliezers zich niet verscholen achter de arbitrale fouten. PSV was veel beter en kreeg veel meer kansen; de tweede uitzege bij Feyenoord in zeventien jaar was een vorm van gerechtigheid.

Het krachtsverschil was zo groot dat het Rotterdamse legioen er stil van werd. Feyenoord speelde zonder zelfvertrouwen, meer dan ooit was de stadionclub gebaat bij een `twaalfde man'. Maar de 41.000 supporters werden overstemd door de kleine duizend fans van PSV. Ver voor het eindsignaal dropen de doorgaans trouwe aanhangers af. Ze leggen zich nu al neer bij een bijrol voor Feyenoord. Het kan verkeren. Nog geen anderhalf jaar geleden stond de Kuip in vuur en vlam na de UEFA-Cupzege.

De verliezende trainer Van Marwijk was het gebrek aan steun van de supporters niet eens opgevallen; als verdoofd had hij toegekeken naar de voetballes voor Feyenoord. Hij noemde het spel ,,dramatisch'' en ,,amateuristisch''. Hij voelde zich ,,persoonlijk verantwoordelijk'' voor de tweede competitienederlaag. Feyenoord bezet de tiende plaats en heeft een negatief doelsaldo. De achterstand op PSV en Ajax bedraagt respectievelijk zes en vijf punten.

Natuurlijk is er nog genoeg tijd voor een inhaalrace, maar wie Feyenoord zag aanmodderen tegen PSV, constateerde een kwaliteitsverschil in alle facetten van het voetbal: techniek, tactiek, fysiek, hardheid, slimheid en persoonlijkheid. De landskampioen had met korfbalcijfers kunnen winnen. Park schoot tegen de paal, Vennegoor of Hesselink kopte tegen de lat. En bij de andere doelkansen voor PSV bewees doelman Zoetebier waarom hij bij Feyenoord de voorkeur krijgt boven Lodewijks. Feyenoord stelde er een gelijkmaker van Buffel tegenover; veel meer kansen kreeg de thuisploeg niet.

De kansloze nederlaag van PSV in de Champions League tegen AS Monaco en de soevereine zege op Feyenoord zijn veelzeggend voor de (inter)nationale krachtsverhoudingen. PSV is in Nederland een topclub, in Europa een middenmoter. De Servische spits Kezman is het levende bewijs van deze stelling. Hij was tegen de solide defensie van Monaco onzichtbaar, tegen de kwetsbare verdediging van Feyenoord onnavolgbaar. De topscorer van PSV bracht zijn seizoenstotaal op acht treffers en vierde zijn honderdste goal in drie jaar tijd. Onder het tenue had Kezman een T-shirt aangetrokken met het cijfer 100. Met iets meer geluk had hij zijn productie op 101 gebracht.

Feyenoord neemt niet deel aan de Champions League en loopt daardoor vele miljoenen mis, met als gevolg dat er geen geld voor versterkingen is. Het vertrek van de routiniers en sfeerbepalers Bosvelt en Van Hooijdonk weegt zwaar. Zij gingen niet alleen voorop in de strijd, ze waren in het veld het verlengstuk van de trainer. Hun vervangers Schreuder en Kuyt (of invaller Lazovic) zijn zo druk in de weer met hun eigen prestatie, dat ze (nog) geen stempel op een wedstrijd kunnen drukken.

Bij Feyenoord is de defensie de achilleshiel. Alleen Paauwe haalt in het hart van de verdediging een aanvaardbaar niveau, hoewel hij in de fout ging bij de eerste tegengoal van PSV door met twee medespelers een luchtduel van Vennegoor te verliezen en Kezman ongedekt te laten. Een soortgelijke fout ging vooraf aan de tweede tegentreffer. Uit een vrije trap van Robben sprong Paauwe onder de bal door en kon Kezman in buitenspelpositie scoren.

Trainer Van Marwijk spaarde Paauwe in zijn analyse en hekelde de ,,beginnersfouten'' van de andere verdedigers. De coach is medeverantwoordelijk voor de aankoop van dit drietal. Rechtsback Song is meer een draver dan een mandekker en grossiert in verkeerde passes. Linksback De Nooijer was bij Heerenveen al geen hoogvlieger, laat staat bij Feyenoord. Hij maakte tegen PSV enkele doldrieste tackles die slechts met één gele kaart werden bestraft.

De laatste aankoop is centrale verdediger Van den Berg. Hij was bij RKC een mannetjesputter, zijn gebrek aan wendbaarheid komt bij Feyenoord pijnlijk aan het licht. Tegen PSV werd hij bij het derde tegendoelpunt dolgedraaid door Vennegoor, zelf ook geen toonbeeld van souplesse. Van den Berg is een Feyenoorder in hart en nieren – zijn vader en grootvader deden vrijwilligerswerk in de Kuip – maar voor een basisplaats is meer nodig dan clubliefde.

Het vernieuwde en verzwakte Feyenoord oogt zó kwetsbaar dat de afwezigheid in de Champions League in sportief opzicht een voordeel lijkt. In de huidige vorm zou de club van rood en wit voor joker hebben gestaan tegen Europese topploegen. De twijfel in de selectie is zó groot dat het komende UEFA-Cupduel tegen FC Kärnten geen garantie is voor succes. Trainer Van Marwijk hoopt donderdag tegen de Oostenrijkers op een ommekeer, zoals hij ook vol verwachting was voor de wedstrijd tegen PSV. Hij kwam gisteren bedrogen uit, maar nam het woord `crisis' niet in de mond. En over zijn nachtrust hoeven we ons ook nog geen zorgen te maken, zei Van Marwijk na afloop, al wordt hij door de spanning vroeg wakker.

Feyenoord 1

PSV 3

Ruststand 1-1. 6. Kezman 0-1, 20. Buffel 1-1, 56. Kezman 1-2, 74. Vennegoor of Hesselink 1-3. Schds: Temmink. Tsch: 42.000. Gele kaarten: De Nooijer, Schreuder, Paauwe (Feyenoord) en Colin (PSV).