`Je kon erop wachten, die steekpartij'

Een ruzie tussen twee jeugdgroepen in Den Helder eindigde zaterdagavond met de dood van een 17-jarige Antilliaan.

De stapel bloemen groeit gestaag. Voor het NS station van Den Helder is een herdenkingsplek ingericht voor de 17-jarige Nishmael. Zaterdagavond werd hij neergestoken. Waarom weet niemand precies, maar wie de dader is, weten alle omstanders wel. Maar niemand durft iets te zeggen.

De moord heeft tot veel beroering geleid in de Antilliaanse gemeenschap in Den Helder. De gemeenschap, van 2.000 mensen op een inwoneraantal van 60.000, kwam de laatste tijd toch al negatief in het nieuws, ondermeer toen burgemeester Staatsen zei dat 80 procent van de criminaliteit in de stad voor rekening komt van de Antilliaanse gemeenschap. Op het plein voor het station draait de geruchtenmachine op volle toeren. Nishmael werd volgens omstanders drie weken geleden al bedreigd met de dood. Hij zou toen, samen met twee vrienden, de fiets hebben gestolen van de vriendin van de dader. Nishmael zou haar bovendien hebben vastgehouden, terwijl een ander haar sloeg, waarna de dader zwoer de drie te vermoorden.

Zaterdag kwamen ze elkaar tegen. Nishmael werd viermaal gestoken en zakte voor het station ineen, en overleed later in het ziekenhuis. Volgens Nishmaels moeder, Enigma, was haar zoon een beleefde lieve jongen. ,,Hij was geen prater, maar stond altijd voor me klaar en had respect voor mensen.'' Vroeger was hij wel in contact geweest met de politie, maar nu ging hij een dag per week naar school en werkte drie dagen in de week in een leerprojekt.

,,Je kon er op wachten dat dit zou gebeuren''zegt Fred Amstelveen (54) van de stichting Karpapula, een stichting die zich inzet voor de Antilliaanse gemeenschap in de stad. ,,Er is hier geen werk en er zijn weinig kansen voor jongeren, en dus gaat het fout'', aldus Amstelveen die ook de organisatie op zich heeft genomen van de stille tocht die morgen wordt gehouden. Volgens hem heeft ook racisme te maken met de problemen in Den Helder. ,,Ik ben geboren in de Jordaan, heb een Nederlands paspoort, maar pas toen ik naar Den Helder kwam werd het me duidelijk dat ik een allochtoon was.''

Dat er in vergelijking met andere steden weinig te doen is in Den Helder wil burgemeester Staatsen wel beamen, maar volgens hem zijn er wel degelijk activiteiten voor de jeugd en is er ook een buurthuis waar de Antilliaanse jongeren heen kunnen. Staatsen haalde enkele weken geleden de krant met zijn opmerkingen dat er een instroombeperking voor Antilliaanse jongeren moet komen Verder zei hij dat Den Helder met het overgrote merendeel geen problemen heeft maar ,,er is een kleine, harde kern van pakweg vijftig mensen die het systematisch verdommen, en die niet meer benaderbaar zijn vanuit de hulpverlening.'' Volgens Staatsen was de vermoorde jongen geen lid van deze harde kern, maar was hij wel een ,,bekende van de politie.''

Of Staatsen mee gaat lopen in de stille tocht, weet hij nog niet. ,,Als het een protest is tegen zinloos geweld, dan loop ik wellicht mee.''

    • Heleen de Graaf