Imam van Guantánamo Bay opgepakt

Een imam in dienst van het Amerikaanse leger, die werkte op de militaire basis Guantánamo Bay op Cuba, is eerder deze maand aangehouden. Dat heeft een woordvoerder van het leger zaterdag bevestigd.

De man is nog niet aangeklaagd, maar militaire bronnen meldden dat hij wordt verdacht van spionage.

Kapitein James (Yousef) Yee werd op 10 september gearresteerd op een militair vliegveld in de Amerikaanse staat Florida. Een bron bij justitie meldt dat de federale recherche (FBI) verscheidene geheime documenten in beslag heeft genomen die Yee bij zich had. Bij de papieren zou onder meer een kaart zijn geweest van een deel van Camp Delta in Guantánamo Bay, waar de VS ruim 660 vermeende Al-Qaeda- en Talibaanstrijders vasthouden. Ook zou de man een lijst van met namen van de gevangenen en hun ondervragers bij zich hebben. ,,Documenten die niet in het bezit van de imam hoorden te zijn'', aldus legerwoordvoerder Tom Crosson. Mogelijk zouden Yee en enkele gevangenen bezig zijn met de voorbereidingen van een ontsnapping uit de gevangenis.

De 34-jarige Yee, een Amerikaan van Chinese afkomst, bekeerde zich tien jaar geleden na een verblijf in Syrië tot de islam en stond op Guantánamo Bay de islamitische gevangenen geestelijk bij. De gedetineerden op de basis staan onder streng toezicht, maar kunnen een persoonlijk gesprek met de imam aanvragen. De FBI, het leger en het ministerie van Justitie onderzoeken of Yee sympathiseert met de gevangenen. Yee zou in ieder geval, zo melden bronnen binnen het leger aan nieuwszender CNN, ,,banden met [radicale moslims in de VS] te hebben''. ,,Er zijn een aantal zaken aan de hand die een redelijk mens kunnen doen geloven dat `iets' niet klopt'', aldus de bronnen.

Tot dusver werd Yee, die opgroeide in de staat New Jersey, vaak geciteerd als een voorbeeld voor moslims in de VS, en met name in het Amerikaanse leger. Zo noemde hij de aanslagen van 11 september 2001: ,,Een daad van terrorisme, het ontnemen van onschuldige levens, is verboden in de islam, en diegene die dit op zijn geweten heeft, moet worden veroordeeld, of hij een moslim is of niet.''