Een Fransman in New York

De Franse wijnleveranciers maken zich zorgen. Vanuit de Verenigde Staten is het aantal bestellingen nog steeds beduidend minder dan voor de oorlog met Irak. Maar de Franse koks met een restaurant in New York klagen niet. Alain Ducasse, eigenaar van twaalf restaurants in Frankrijk en van Essex House in New York, opent zelfs een tweede restaurant in die stad. Andere Franse adressen in New York: The d'Artagnan, van Ariane Daguin, Aix Restaurant Bar (Didier Virot), db bistro moderne (Daniel Boulud), Le Bernardin (Éric Ripert) en Le Lutèce (David Féau).

De chef-kok van de bistro moderne, Jean François Bruel, maakt een Frans-Amerikaanse hamburger waarin ook eendenlever en echte truffel worden verwerkt. Het plakje eendenlever legt hij onder de hamburger. De stukjes truffel verwerkt hij door het vlees. Ik paste zijn nogal luxe hamburger iets aan. Want én verse truffel én eendenlever vind ik wat te veel van het goede/slechte. Bij deze Frans-Amerikaanse hamburger worden geen french fries, maar pommes de terres soufflées geserveerd. En mayonaise én mosterd en in plaats van tomatenketchup een lekkere tomatensaus. In New York wordt het gehakte vlees gewikkeld in plakken rundvlees die zijn gestoofd in rode wijn. De eenvoudige versie, geschikt voor de lunch, gaat zo:

Snijd de gepelde rode ui in dunne ringen. Snijd de tomaatjes doormidden. Bestrooi ze met zout en geraspte mierikswortel. Bak het tartaartje in een beetje boter, maar vooral niet helemaal gaar. Strooi er zout en peper op. Besprenkel het vlees met enkele druppels truffelolie. Smeer de bovenkant van een favoriet broodje dun in met olijfolie. Strooi er Parmezaanse kaas en maanzaad op. Bak het broodje knapperig in de oven. Snijd het doormidden. Leg het tartaartje tussen de twee helften. Leg het broodje op een bord, voorzien van friseeslabladen. Garneer het gerecht met tomaatjes en uiringen.

Deze week recepten voor aardappels in witte wijnsaus, cidersoep met kaas, koken met cola, geblakerde bieten en tortilla's met lamsvlees.

    • Anne Scheepmaker