Duitse tennissers uit wereldgroep

Voor het eerst in twintig jaar is Duitsland uit de wereldgroep van de Davis Cup gedegradeerd. De Duitse tennissers verloren gisteren in Sundern met 3-2 van Wit-Rusland, dat promoveerde naar de hoogste divisie. Spanje en Australië treffen elkaar eind november in Melbourne in de finale om de Davis Cup. Beide teams wonnen de halve finales gisteren met 3-2, van respectievelijk Argentinië en Zwitserland.

De Australiër Hewitt versloeg in Melbourne Wimbledonwinnaar Federer in vijf sets (5-7, 2-6, 7-6, 7-5 en 6-1) en gaf zijn ploeg een beslissende 3-1 voorsprong. Ruim twee miljoen Australiërs bekeken het duel. Tegen Argentinië won de Spanjaard Moya in Malaga van Gaudio (6-1, 6-4 en 6-2) nadat de Argentijnen een achterstand van 2-0 hadden goedgemaakt.

Duitsland had in Sundern speciaal een gravelbaan aangelegd. De powerhitters Mirnyi en Voltsjkov bleken daarop beter thuis dan de Duitsers. ,,Typisch Duits'', smaalde tennislegende Boris Becker na de vernederende nederlaag, ,,om uit te gaan van de zwakte van de tegenstander in plaats van de eigen kracht. In Schüttler en Kiefer hebben we twee spelers die op hardcourt met de wereldtop kunnen duelleren. Maar de bond kiest voor gravel.'' Mirnyi won beide enkelspelen en was de motor in het dubbelspel. De 26-jarige Wit-Rus sloeg vrijdag tegen Behrend op 0-2 in sets in de tiebreak van de derde set twee matchpoints weg alvorens toe te slaan in vijf sets. Tegen Schüttler scoorde hij gisteren het derde en winnende punt voor zijn land: 6-3, 7-5 en 6-3.

Oostenrijk keerde na vier jaar terug in de wereldgroep door een zege op België (3-2). In Bratislava leed Roddick vrijdag zijn derde nederlaag sinds Roland Garros. De winnaar van de US Open kwam op het gravel tegen de Slowaak Hrbaty niet in zijn spel. Gisteren herstelde de Amerikaan zich door Beck in drie sets te verslaan (6-3, 6-4 en 6-4). De VS wonnen met 3-2.

Canada zorgde voor een verrassing door in Calgary met 3-2 van Brazilië te winnen. Nestor had vrijdag Kuerten al verslagen. Nadat het dubbel Nestor-Niemeyer het tweede punt had binnen gebracht, besliste invaller Dancevic in de vijfde partij het duel in Canadees voordeel. Hij versloeg Saretta.