De Hoop Scheffer wordt NAVO-chef

De NAVO is het eens over de benoeming van minister van Buitenlandse Zaken De Hoop Scheffer tot secretaris-generaal van de organisatie.

De Nederlander wordt volgens diplomatieke bronnen vanmiddag benoemd tot opvolger van de Schot Lord Robertson. Hiervoor kwamen vanmiddag de NAVO-ambassadeurs eerst in een informele zitting bijeen. Voor later vanmiddag stond een formele raad op de agenda.

Volgens diplomaten is afgelopen weekeinde het laatste struikelblok voor de benoeming van De Hoop Scheffer weggenomen toen de Canadese vice-premier en minister van Financiën John Manley zich terugtrok. Manley was de enige andere kandidaat. ,,Manley is weg, hij heeft zich teruggetrokken'', zegt een diplomaat.

Zolang Manley beschikbaar was, bleef onzekerheid bestaan over de positie van Frankrijk. Parijs had wel op diplomatiek niveau laten weten dat het sympathie had voor de kandidatuur van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, maar nog niet op het allerhoogste niveau regeringssteun uitgesproken.

De Nederlandse regering had tot nu toe het standpunt ingenomen dat de oud-CDA-leider De Hoop Scheffer (55)geen kandidaat was. Maar de bedoeling was dat hij kandidaat zou worden op het moment dat er consensus over zijn benomeing kon ontstaan. De secretaris-generaal van de NAVO wordt bij concensus gekozen door de negentien lidstaten. Het hele proces is met een grote geheimzinnigheid omgeven.

    • Robert van de Roer