Damrak vreest nog lagere dollar

De Amsterdamse beurs beleefde vanochtend een flinke terugval. Bij gebrek aan bedrijfsnieuws speelden vooral de wisselkoersen een rol op de handelsvloer. Met name de Japanse yen noteerde vanochtend een fikse waardestijging, nadat de belangrijkste industrielanden (G7) dit weekeinde een oproep hadden gedaan aan de Aziatische landen tot meer ,,flexibiliteit'' in de wisselkoersen. Met een sterkere Japanse en Chinese munt zouden de financiële problemen van de VS (groot handelstekort, zwakke dollar) verminderen. De yen bereikte ten opzichte van de dollar zijn hoogste waarde in twee jaar en beleggers vrezen dat de dollar ook ten opzichte van de euro verder zal verzwakken, hetgeen ongunstig is voor de Europese export.

De AEX-index stond rond het middaguur 2,1 procent lager op 327,74 punten. Een van de grootste dalers was het elektronicaconcern Philips, dat 3,5 procent minder waard werd. Het Koreaanse Samsung en het Japanse Sony lieten vanochtend doorschemeren dat zij met elkaar in gesprek zijn over gezamenlijke productie van lcd-schermen. Philips is samen met partner LG marktleider in lcd-schermen (televisies, lap-tops, digitale fotocamera's) en Samsung bekleedt een tweede plaats.

Philips was vanochtend ook in het nieuws rond de automatiseringsdochter Atos Origin. Het concern ziet zijn belang in het technologiebedrijf dalen van 44,7 procent tot 32 procent doordat Atos de automatiseringsactiviteiten van Schlumberger overneemt en daarvoor nieuwe aandelen uitgeeft. Naast 400 miljoen euro in contanten betaalt de automatiseerder ook met 19 miljoen eigen aandelen.

De andere Europese beurzen waren eveneens duidelijk in de min. Tegen het einde van de ochtend stond Londen 1 procent lager. Parijs en Frankfurt leden beide een verlies van 2 procent. Het aandeel Swiss werd op de Franse beurs uit de notering gehaald. De Zwitserse luchtvaartmaatschappij staat voor de beslissing samen te gaan met Lufthansa of toe te treden tot de alliantie OneWorld (British Airways/American Airlines).

Op de beurs in Frankfurt noteerde Deutsche Bank 2,8 procent lager. De beleggers zijn bang dat topman Josef Ackermann moet aftreden nu er een rechtszaak tegen hem wordt aangespannen omdat hij in 2000 toestemming had gegeven voor een gouden handdruk van 30 miljoen euro voor Mannesmann-topman Klaus Esser.