College Rotterdam verliest steun raad

De drie `dissidente' fractieleden van Leefbaar Rotterdam houden op het college te steunen. Dat zeggen zij in een manifest dat ze vanmiddag hebben gepresenteerd. Daarmee verliest het Rotterdamse college van B en W (Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD) de steun van een meerderheid in de raad.

,,Fractievoorzitter Sørensen van Leefbaar Rotterdam zegt dat wij zeker het college zullen steunen'', aldus het trio Michiel Smit, Harry Maronier en Joop van Heijgen. ,,Dit is zeker niet het geval. Voor wat hoort wat!''

Het manifest volgt op een fractieweekeinde van Leefbaar Rotterdam in Limburg, dat was bedoeld ,,om alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen'', aldus fractieleider Ronald Sørensen. Smit en Maronier waren niet uitgenodigd: zij verlieten de fractie al eerder. Van Heijgen is niet komen opdagen. ,,Zonde van de tijd'', aldus Van Heijgen.

Het manifest is volgens het trio ,,tegelijk een noodkreet''. ,,De invasie van vreemdelingen moet met strenge maatregelen worden bestreden. De `allochtonenstop' is daarvoor noodzakelijk. Help ons!', aldus de drie dissidente fractieleden.

Het drietal vindt dat ,,het leiderschap van Ronald Sørensen alléén is gericht op het instandhouden van het college'', aldus Michiel Smit. ,,Terwijl wíj denken dat de partij een duidelijker politiek profiel nodig heeft.'' Maronier (,,De liefde kan niet van één kant komen'') en Van Heijgen (,,Dat wij met ze mee gaan stemmen is een illusie die de coalitie wel kan vergeten'') eisen het vertrek van Sørensen.

Het trio overweegt donderdag alvast ,,een motie van wantrouwen'' tegen het college. Die dag komt in de gemeenteraad het collegebeleid ten aanzien van verslaafden ter sprake. Enerzijds gaat het daarbij om het besluit een einde te maken aan het dealen in de Pauluskerk. Dit zal volgens oppositie én CDA echter leiden tot extra drugsoverlast op straat.

Anderzijds is er onenigheid tussen college en raad over de aanpak van de `prostitutiezone' aan de Keileweg. Het college wil de Keileweg sluiten en zoekt nu een private exploitant die een nieuwe, inpandige tippelzone moet opzetten. Ook voor dit `pooierplan' geldt dat niet alleen de oppositie maar óók coalitiefractie CDA ertegen is.