Atos Origin lijft weer IT-bedrijf in

De Frans-Nederlandse automatiseerder Atos Origin neemt voor 1,3 miljard euro branchegenoot Sema over, waarmee het concern voor de derde keer in drie jaar een grote overname pleegt.

Sema wordt van de hand gedaan door Schlumberger, een dienstverlener op het gebied van olie en gasindustrie, dat in 2001 nog 5,2 miljard dollar voor Sema betaalde. Schlumberger gaat zich weer volledig op de energiesector richten.

Het Franse Atos begon in 2000 met een reeks overnames waarvan het startschot werd gegeven met de acquisitie van Origin voor 2,6 miljard euro, destijds een dochter van elektronicaconcern Philips. Daarna volgde de overname van twee adviesbedrijven van KPMG in Nederland en Groot-Brittannië (657 miljoen euro) en vandaag de overname van Sema.

Atos Origin, genoteerd op de beurs in Parijs, betaalt de overname van Sema in een mix van aandelen en contanten. Het bedrijf zal 19,3 miljoen nieuwe aandelen uitgeven aan het Franse-Amerikaanse Schlumberger en nog eens 400 miljoen euro in contanten. Door de uitgifte zal het belang van Philips verwateren van 45 procent naar 32 procent. Philips heeft op dit moment drie commissarissen, waaronder financieel bestuurder Jan Hommen en oud-topman Cor Boonstra. Waarschijnlijk vermindert dit aantal naar twee na het sluiten van de transactie begin volgend jaar.

Na de overname behaalt Atos Origin een omzet van ruim 5 miljard euro met circa 50.000 werknemers. Van de omzet komt ongeveer 85 procent uit Europa. In Nederland werken bij Atos Origin 9.000 mensen. Sema heeft geen vestiging in Nederland.

Met de overname van Sema claimt Atos Origin, gemeten in omzet, de vierde speler in Europa te zijn. De eerste twee plekken worden nog altijd door Amerikaanse bedrijven bekleed: IBM en EDS. Nummer drie is de IT-dochter van Deutsche Telekom, T-Systems. Getronics en LogicaCMG, beide genoteerd in Amsterdam, komen op de eerste vijf plekken niet voor.

Volgens W. Kieboom, lid van de raad van bestuur van Atos Origin, is de overname van Sema een antwoord op de consolidatieslag die in de sector aan de gang is. Eerder fuseerden Hewlett-Packard en Compaq, die naast de bouw van computers ook een groot onderdeel IT-diensten hebben, en nam IBM de IT-consultants over van PricewaterhouseCoopers.

Door de overname van Sema, waarvan de naam zal verdwijnen, zal de winstgevendheid van de nieuwe combinatie afnemen. Atos Origin verwacht deze over twee jaar hersteld te hebben op het oude niveau.