Wielerteam van Sainz euforisch over Nozal

De sponsor draait de geldkraan dicht, maar de successen blijven komen. ONCE schreef bijna twee weken geleden de eerste rit in de Ronde van Spanje – een ploegentijdrit – op zijn naam en domineert vanaf dat moment de etappekoers volledig. Klassementsleider Isidro Nozal won gisteren de individuele tijdrit en breidde daarmee zijn voorsprong op naaste concurrent (én ploeggenoot) Igor Gonzalez de Galdeano verder uit.

De manschappen van ONCE zijn in de race tegen de klok niet te verslaan en geven in het hooggebergte nauwelijks iets toe op de klassementsrenners. De opluchting was groot, toen duidelijk was dat Nozal de tijdrit had gewonnen en daarmee een flinke stap richting de eindzege had gezet. Huilend viel de coureur in de armen van zijn ploegleider. ,,Ik kan 't niet geloven'', stamelde de jarige renner. ,,Deze race was lastiger dan de tijdrit in Zaragoza (die hij ook al won, red.).''

Sainz was euforisch en vertelde tegen iedereen die het horen wilde, hoe goed Nozal is: ,,Ik denk dat een grote renner is geboren'', jubelde hij. ,,Nozal is een fantastische leider én persoon. Natuurlijk zet ik nu al mijn geld op hem.''

De Spaanse blindenloterij ONCE is al vijftien jaar een prominent lid van het peloton, maar besloot om vanaf 2004 haar geld in de paralympische sporten te stoppen. Ploegleider Sainz hoopt nog vurig dat een nieuwe geldschieter zich aandient. In ieder geval hoeft hij zijn pupillen niet meer te motiveren. De coureurs moeten elke kans aangrijpen om zich in de kijker te rijden en zo ook volgend jaar van een werkgever verzekerd te zijn.

De resultaten zijn navenant. Al vanaf dag één heerst ONCE in de Ronde van Spanje. Tot groot genoegen van Sainz won de formatie de ploegentijdrit en sindsdien bleef ook het `amarillo' bij de ploeg. Daarnaast won ONCE al vier etappes. Nozal schreef tweemaal een tijdrit op zijn naam, Rodriguez was succesvol in de achtste etappe en – zoals eerder gezegd – ook de ploegentijdrit werd een prooi voor Sainz en co.

In de komende bergetappes zal duidelijk worden of Nozal inderdaad de Vuelta op zijn naam kan schrijven. Hij wil de komende dagen verdedigend gaan rijden.