Vermoorde Anna Lindh op bijeenkomst herdacht

,,Ze vocht in de wereld voor Zweden en in Zweden voor de wereld.'' Dit was een van de typeringen waarmee premier Göran Persson gisteren tijdens een herdenkingsbijeenkomst afscheid nam van de vorige week vermoorde minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh.

Dertienhonderd genodigden hoorden in het stadhuis van Stockholm hoe Persson de minister beschreef als een energieke vrouw, rugzak over de schouder, openwaaiende jas, mobiele telefoon in één hand en met de andere hand wild gebarend. ,,En er was altijd dat scherpe commentaar en die gulle, rollende lach'', zei Persson.

De plechtigheid, georganiseerd door de familie van Anna Lindh en door haar partij, de sociaal-democraten, werd onder anderen bijgewoond door koning Carl XVI Gustaf. Ook waren er tal van collega's van Lindh, onder wie Nederlandse minister Jaap de Hoop Scheffer. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell moest verstek laten gaan wegens het noodweer aan de Amerikaanse oostkust.

Namens de Europese Commissie sprak Chris Patten (buitenlands beleid). Voor ons in Europa, zei Patten, ,,was Anna Zweden. We hopen vurig dat Zweden ook in de toekomst Anna zal blijven''.

Opmerkelijk was de toespraak van de Griekse minister van Buitenlandse Zaken, George Papandréou. Hij studeerde ooit in Zweden, was een goede vriend van Anna Lindh en sprak gisteren in vloeiend Zweeds. ,,Wij politici nemen niet steeds de tijd om woorden te vinden voor onze emoties. Maar jij was wat dat betreft een uitzondering'', aldus Papandréou. ,,Jij durfde oprecht te zijn.'' Papandréou vertelde dat hij bij een bezoek aan Lindh vaak een fles olijfolie meebracht omdat ze daar zo gek op was. Deze keer had hij slechts een olijftak bij zich, symbool van de vrede, die hij onder het levensgrote portret van Lindh legde, naast de ene rode roos die er lag. Morgen wordt Anna Lindh in besloten kring begraven.

De politie had de straten rondom het stadhuis afgezet in wat werd omschreven als `de grootste veiligheidsoperatie sinds de begrafenis van Olof Palme' in 1986. De rechter heeft een aantal uren na de herdenkingsdienst het voorarrest van de mogelijke dader van de moord op Lindh met een week verlengd. De verdenking tegen hem wordt omschreven als `laag'. Dat is net voldoende reden om de man nog een week vast te houden. Volgens de advocaat van de 35-jarige verdachte stelt het bewijs dat de politie heeft niet veel voor. DNA-sporen op het moordwapen en een pet van de dader zijn onderzocht, maar de politie wilde niet zeggen of die overeenkomen met het DNA van de verdachte. Volgens Zweedse media is dit niet het geval.

De politie heeft getuigen van de moord of anderen die informatie hebben die kan leiden tot aanhoudingen opnieuw gevraagd om medewerking. De politie zegt in verband met de zaak nog steeds op zoek te zijn naar vijf mensen.