Verkerk op z'n tandvlees langs nummer 344

Het Nederlandse Davis-Cupteam heeft gisteren een 2-0 voorsprong genomen in het promotie- degradatieduel met India. Als Nederland vandaag het dubbelspel wint is de formatie van Tjerk Bogtstra zeker van een plaats in de Wereldgroep.

Martin Verkerk won na een zeer moeizame partij in vijf sets tegen Rohan Bopanna (5-7, 6-3, 5-7, 7-6 en 12-10). Sjeng Schalken hoefde zich daarentegen nauwelijks in te spannen tegen Prakash Amritraj: 6-3, 6-1 en 6-1.

Verkerk had tegen de nummer 344 van de wereld zeer veel moeite met de druk die hij op zijn schouders voelde. De finalist van Roland Garros speelde verkrampt en kwam daardoor in de problemen tegen de kopman van de Indische ploeg. In de tiebreak van de vierde set was Verkerk zelfs maar twee punten van een nederlaag verwijderd.

De ontlading bij de Nederlandse ploeg was enorm toen Verkerk de partij na vier uur en 35 minuten alsnog naar zich toetrok. Bogtstra en Verkerk vierden de zege met high fives en innige omhelzingen alsof zojuist van een wereldtopper was gewonnen.

Verkerk gaf na afloop toe dat er een enorme last van zich was afgevallen na zijn eerste overwinning in het Davis-Cuptoernooi. ,,Na mijn nederlaag in de laatste partij tegen Zwitserland voelde ik me er toch een beetje verantwoordelijk voor dat we deze promotie- degradatiewedstrijd moesten spelen. Daarom ben ik zeer blij met deze overwinning. Ik heb er scheit hoe dat is gebeurd. Mooi of lelijk maakt me niets uit'', zei Verkerk die vandaag naar verwachting aan de zijde van John van Lottum in het dubbel aantreedt.

Verkerk kreeg aan het einde van de partij last van zijn bilspieren, maar hij verwachtte dat dat hem in de rest van het weekeinde geen problemen zou opleveren. ,,Ik ben een fitte sterke jongen'', zei Verkerk die zich beklaagde over het niveau van de lijnrechters in Zwolle.

Schalken kende totaal geen moeite met de Davis-Cupdebutant Amritraj. In anderhalf uur was de Nederlandse kopman klaar met zijn partij.