Televisie en Radio Voorkeur Zondag

ACTUALITEITEN

Netwerk. Portret van de acteur Jan Decleir die onder meer hoofdrollen speelde in de Oscar-winnende Nederlandse films `Karakter' en `Antonia'. Komende week krijgt hij op het Filmfestival in Utrecht een Gouden Kalf voor zijn bijdrage aan de Nederlandse filmcultuur. Voorts een reportage over de Amerikaanse `Son-rise'-methode om autistische kinderen te behandelen. Ned.1, 20.15-21.50u.

Tegenlicht. Aantekeningen bij het proces-Milosevic. Zie TV-Vooraf. Ned. 3, 20.55-21-50u

Kruispunt. In het voetspoor van de wijkagent van de Haarlemse binnenstad Frits de Vries, die burenruzies sust, wijkbewoners en psychisch gestoorde daklozen opvangt en eerste hulp bij ongelukken verleent. Verder een kritische stem van de kerken bij het kabinetsbeleid. Ned.1, 22.10-22.50u.

DOCUMENTAIRE

Yehudi Menuhin, the violin of the century. Documentaire in twee delen over de violist Menuhin (1916 - 1999) van Bruno Monsaingeon. Deel 1: Ned.3, 11.00-12.00u.

Zij moeten zich aanpassen! Thema van het Teleacprogramma `De nationale ouderavond' over de vraag of basisscholen een verantwoordelijkheid hebben bij de inburgering van immigranten. Ned.1, 17.25u.

KUNST

R.A.M. Special Fons Rademakers. Hoe een zondagskind de Nederlandse speelfilm uitvond. Portret van de cineast die terugkijkt op zijn carrière en spreekt over zijn vriendschap met Hugo Claus en zijn samenwerking met W.F. Hermans en Ingmar Bergman. Ook zijn acteursregie en de rol van zijn vrouw Lili Veenman komen aan de orde. Met o.a. Hugo Claus, Harry Mulisch, Theo van de Sande, Paul Verhoeven en Ellen Vogel.

NPS Matinee: Hans van Manen. Registratie van vier choreografieën van Hans van Manen: Solo, Déjà Vu, The old man and me en Kammerballett. Ned. 3, 13.00-14.00u.

FILM

Le franc (Djibril Diop Mambéty, 1994, Senegal/Zwitserland/Frankrijk). Eerste deel van onvoltooid gebleven drieluik `Histoires des petits gents' van de in 1998 overleden Senegalese regisseur van Hyènes / Ramatou (1992). Een slapstick-achtige parabel over een werkloze, fantasierijke musicus die zijn voordeur (met daarop geplakt een winnend staatslot) naar de bank probeert te brengen. Ned.3, 14.02-14.45u.

La petite vendeuse du soleil (Djibril Diop Mambéty, 1999, Senegal/Zwitserland/Frankrijk). Tweede deel van onvoltooid drieluik van in armoedzaaiers gespecialiseerde Mambéty volgt een 12-jarige, kreupele bedelaarster die besluit om kranten te gaan verkopen. Is ook een studie naar de bewegingen van de ochtendspits richting Dakar. Ned.3, 14.45-15.25u.

Taking Care of Business/Filofax (Arthur Hiller, 1990, VS). Voortvluchtige autodief James Belushi vindt de agenda van gefortuneerde reclameman Charles Grodin en neemt diens levens over. Satirische actiekomedie. Veronica, 18.35-20.30u., met reclame.

Bowfinger. (Frank Oz, 1999, VS). Aanstekelijke komedie over het (plezier in) filmmaken, Hollywood en het verlangen naar erkenning komt ook de liefhebbers van dubbele bodems en cinefiele verwijzingen tegemoet. Half mislukte B-filmregisseur Steven Martin laat veel te dure actiester Eddie Murphy meespelen in een film, zonder dat hij het zelf weet. Veronica, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

AmnesiA (Martin Koolhoven, 2001, Nederland). Magisch-realistische film van Koolhoven (Suzy Q, De grot) kreeg meer waardering van de kritiek dan van het publiek. Een in een geheugenlandschap gesitueerd, thrillerachtig mysterie rond de krachtsstrijd tussen tweelingbroers, met ijzingwekkende precisie gespeeld door Fedja van Huêt: de demonische Aram en de geplaagde fotograaf Alex. Ook met Carice van Houten, Theo Maassen, Sacha Bulthuis, Cas Enklaar. Ned.3, 22.10-23.47u.

Blade (Stephen Norrington, 1998, VS). Door Theo van de Sande gedraaide actiethriller gaat geen enkel vampiercliché uit de weg. Wesley Snipes voert eenmansoorlog tegen vampiergemeenschap die een groot deel van de mensensamenleving blijkt te bestieren. BBC1, 23.15-1.15u.

The Right Stuff (Philip Kaufman, 1984, VS). Adaptatie van Tom Wolfe's boek over de eerste Amerikaanse ruimtevaarders van het Mercury-project en hun idool, testpiloot Chuck Yeager, werd een overdonderend Amerikaans epos over heldendom-vóór-Vietnam, met licht-ironische aandacht voor de sociale en psychologische achtergrond der hoofdpersonen. Met Sam Shepard, Ed Harris. BBC2, 23.30-2.40u.

Doin' Time on Planet Earth (Charles Matthau, 1988, VS). Zoon van Walter regisseerde wegwerp-komedie. Vervreemde jongeling krijgt te verstaan dat hij een buitenaards wezen is. Maandag, SBS6, 11.50-13.20u., onderbroken door reclame.

RADIO

Opium. Over het uiteenvallen van het Friese popduo Twarres. Verder te gast Johan Kramer van het reclameduo KesselsKramer. Radio 1, 19.04-20.00u.

O.V.T. Gesprek met de oud-PvdA-wethouder Henk van der Pols over spreiding van allochtonen, de populariteit van het kerkelijk huwelijk, column van Peter Brusse, de geschiedenis van Sovjet-werkkampen, een proefschrift over vrouwenactiviste Corry Tendeloo (1897 - 1956) en derde aflevering in de serie De Noord-Zuid. Radio 1, 10.00-12.00u.

Verum, Bonum, Pulchrum. JP II. Hoorspelbewerking in dit RKK-programma van het door paus Johannes Paulus II geschreven toneelstuk `De winkel van de juwelier'. Herhaling in twee delen (volgende week zondag deel twee). Radio 747AM, 23.00-24.00u.